Връзки за достъпност

Извънредни новини

След 24 часа кръвопролития бившият президент на Киргизстан се предаде на полицията


Кадър от задържането на Алмазбек Атамбаев
Кадър от задържането на Алмазбек Атамбаев

След близо 24 часа на престрелки, кръвопролитие, които дори взеха жертва, бившият президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев се предаде на полицията.

Ден по-рано силитие за сигурност направиха неуспешен опит да арестуват Атамбаев, който е обвинен в няколко престъпления, срещайки отпор от страна на негови поддръжници. Десетки бяха ранени, а един служител на реда бе убит, като в крайна сметка спецчастите се оттеглиха, договаряйки в замяна шестима командоси, държани като заложници, да бъдат освободени.

По време на драмата Атамбаев отправи и изявление, излъчено в една от местните телевизии, в което заяви, че арестът му е незаконен и добави, че властите са отхвърлили предложението му да отговори писмено на въпросите за обвинението му.

„Вчера те не казаха, че идват да ме отведат на разпит, а дойдоха като гангстери и започнаха да стрелят по хората. От един-два месеца предупреждавах, че ще използвам оръжие, ако някой дръзне да проникне в дома ми“, каза в четвъртък Атамбаев.

В момента бившият президент е държан в сградата на Националната служба за сигурност. След задържането му стотици протестиращи се събраха пред сградата на парламента, а някои от тях замеряха полицията с камъни. По-късно органите на реда разпръснаха тълпата, използвайки гранати и сълзотворен газ.

Срещу Атамбаев има повдигнати 5 обвинения за периода, в който е заемал поста си между 2011 и 2017 г., сред които такова за корупция, незаконно придобити средства, както и злоупотреба със служебно положение. Очаква се заради действията му при ареста да бъдат повдигнати и допълнителни обвинения, за което намекна настоящият президент Сооронбай Женбеков.

В края на юни парламентът в страната гласува отнемането на имунитета срещу наказателно преследване на всички бивши президенти. След това решение Атамбаев се оттегли в резиденцията си в село Кой-Таш, предупреждавайки, че притежава оръжия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG