Връзки за достъпност

Извънредни новини

Салвини обяви края на правителството и поиска нови избори в Италия


Матео Салвини
Матео Салвини

Вицепремиерът и вътрешен министър на Италия Матео Салвини обяви, че управляващата коалиция между водената от него партия „Лига“ и популисткото движение „5 звезди“ се е разпаднала и поиска нови парламентарни избори, съобщи Ройтерс.

„Аз съм кандидат за премиер. Молим италианците за силата да вземем държавата в ръце и да я спасим“, заяви Салвини по време на събитие в Пескара, цитиран от „Република“. Той изрази готовност още следващата седмица неговите депутати да се съберат в италианския парламент, който в момента е във ваканция, за да започнат процедура за разпускането му, преди която да се гласува и вот на недоверие срещу правителството.

Решението на Салвини предизвика острата реакция на премиера Джузепе Конте, който заяви, че лидерът на „Лига“ е длъжен да обясни на гражданите защо иска да свали правителството и е готов да хвърли страната в политическа криза. Той също така подчерта, че повече няма да приема критиките на вътрешния министър по адрес на останалите членове на кабинета.

От своя страна лидерът на „5 звезди“ Луиджи ди Майо заяви, че партията му е готова за предсрочни избори и не се страхува от тях.

„Ние сме готови, ние не се интересуваме от завземането на правителствени постове и никога не сме се интересували от това", каза Ди Майо.

До ескалацията на напрежението между коалиционните партньори се стигна, след като в сряда депутатите на „5 звезди“ и „Лига“ гласуваха едни срещу други във връзка с проект за високоскоростна жп-линия между Италия и Франция.

„5 звезди“ има повече народни представители от „Лига“, но партията на Салвини се радва на по-висока подкрепа, според социологическите проучвания, което бе показано и на изборите за Европейски парламент през май.

Ройтерс напомня, че президентът Серджо Матарела е единственият човек, който може да разпусне парламента, а това може да не се случи заради подготовката на бюджета за 2020 г.

Италия, която заема второ място по големина на дълга след Гърция, вече влезе в конфликт с Европейската комисия, гласувайки допълнителни разходи в бюджета за 2019 г., а Салвини от своя страна иска допълнително намаляване на данъците и увеличаване на разходите и през следващата година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG