Връзки за достъпност

Извънредни новини

Анета Гергинова, чийто социален проект ѝ спечели стипендия за висше образование


Анета Гергинова
Анета Гергинова

"Един от най-разпространените проблеми, с които обществото се сблъсква всеки ден е стресът. Въпреки малкото внимание, което му се отделя, той засяга голяма част от хората в днешно време и последиците от него стават все по-осезаеми."

Така 18-годишната Анета Гергинова описва причината, мотивирала я още преди да завърши гимназия да създаде социален проект, помагащ на хората да се справят с последствията от работното всекидневие върху психиката на хората. "Моят стрес е моята промяна" разглежда този всеобщ проблем в поредица от лекции, след които присъстващите обменят личния си опит.

Анета развива този проект заедно с Петър Нефтелимов и благодарение на идеята им наскоро спечели пълна стипендия от Американския университет в България (АУБ) по най-новата му програма Rising Impactors. Тя спечели конкурс, в който участваха 12-има гимназисти от цялата страна. Идеята за "Моят стрес е моята промяна" пък се ражда, след като Анета и Петър се запознават, участвайки в програмата ABLE Mentor.

"Дадената ни свобода за идеи и казуси, които можехме да разрешаваме, беше първата "несъзнателна" стъпка към зараждането на нашия проект. Ние се сблъскахме с първоначалното объркване и лутане сред многото възможности, които имахме. Скачахме от проект на проект, всеки един коренно различен от предишния, но не достатъчно добър. Целият този процес на мислене и взимане на решения доведе до много стрес, който беше допълнително натоварване за двама ни. Едва към края на програмата осъзнахме, че идеалната тема за нашия проект стои точно пред нас – а именно как да се справим с този ненужен стрес."

Анета Гергинова завърши тази година 32-ро СУИЧЕ "Св. Климент Охридски" в София. За създаването на собствения ѝ социален проект спомага и опитът ѝ като доброволец в различни инициативи.

Била е аĸтивиcт към Acoциaция УHИKAЛ, ĸoятo e пъpвaтa бългapcĸa opгaнизaция зa xpaнитeлни нapyшeния и oфициaлeн ĸлoн нa мeждyнapoднaтa пpoфecиoнaлнa acoциaция ІАЕDР. Доброволец е и в платформата JAMBA, чиято цел е да помага на "хората с различни възможности", както създателите ѝ наричат хората с увреждания.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG