Връзки за достъпност

Извънредни новини

Снимката на Борисов, която обори най-актуалната теория на конспирацията в Централна Азия


Премиерът Бойко Борисов и президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов
Премиерът Бойко Борисов и президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов по време на визитата си в азиатската страна. Снимка от срещата бе разпространена от Министерския съвет.

Освен новините за потенциални партньорства между двете страни, свързани главно с доставка на природен газ, снимката на Борисов с Бердимухамедов всъщност доказа, че лидерът на бившата съветска република е жив – нещо, за което бяха изказвани съмнения в последните месеци.

По подобие на други страни, лидерът на Туркменистан е най-популярната личност в страната, със сериозно присъствие в държавните медии. Не така изглеждат нещата в последните месеци, което провокира слухове за силно разклатеното му здраве и дори, че е починал.

Всичко започва само седмица след излизането на президента в едномесечен отпуск през юли. Тогава директорът на Центъра за наблюдение на проблемите в Евразия, Аслан Рубаев, съобщи пред няколко медии, че Бердимухамедов е починал на 20 юли от остра бъбречна недостатъчност.

Новината бързо се разпространи, а посолствата на Туркменистан в Русия и Киргизстан излязоха с официални изявления, с които отрекоха появилата се информация. Дори и тогава обаче президентът не се появи в медиите, което още повече засили слуховете.

Четири дни по-късно все пак се появи новина за проведен от президента телефонен разговор, а малко по-късно бе излъчен и видеоматериал с него. Това, което смути медиите обаче, бе, че президентът прекрати за кратко ваканцията си по повод, който не предполага това. В следващите 2 седмици медийните му изяви продължаваха да бъдат спорадични с дълги периоди на мълчание.

Службата на Радио Свободна Европа за Туркменистан отбелязва, че на публикуваното в края на юли видео президентът е облечен по същия начин, както по време на телевизионно обръщение през май, което досега не му се е случвало. Според редица медии, във всичките му изяви от юли насам президентът не споменава нито едно ново събитие, а липсата на обичайните действия от негова страна и от страна на властите се тълкува като знак за промяна или липса на информация.

След срещата по време на икономическия форум в Аваза вече знаем, че президентът Бердимухамедов е жив, остава обаче въпросът за здравето му, който вероятно ще продължава да ангажира вниманието на медиите в Туркменистан.

Ден по-късно Министерският съвет разпространи нова снимка, на която са Бойко Борисов, Гурбангули Бердимухамедов и премиерът на Русия Дмитрий Медведев.

Борисов, Бердимухамедов и Медведев
Борисов, Бердимухамедов и Медведев

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG