Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нургюл Салимова, която е само на 16, но вече гледа към най-големите в шаха


Нургюл Салимова
Нургюл Салимова

Международният ден на младежта се отбелязва на 12 август в България от 2007 г. Основната му идея е да спомага за по-доброто развитие на възможностите и потенциала на младите хора, както и за отбелязването на техните постижения.

Нургюл Салимова от търговищкото село Крепча е едва на 16 години, но вече уверено гледа към света на големите шахматисти. Името ѝ неколкократно попадна във фокуса на медиите в началото на годината, след като рейтингът ѝ според световната шахматна федерация FIDE ѝ отреди най-предно класиране сред шахмтистките на нейната възраст.

През месец май Нургюл спечели гросмайсторската титла по шах по време на европейското индивидуално първенство за жени в Анталия. Там тя изигра 11 партии, в които взе 5 победи, 4 равенства и 2 загуби.

Нургюл играе шах от 4-годишна, като първите уроци ѝ дават нейните баща и дядо. През 2011 г. става европейска шампионка при момичетата до 8 години, а през 2015 г. печели световната титла при момичетата до 12 години.

Поставя рекорд за най-млада носителка на Държавната титла за жени, която завоюва едва на 13 години и 9 месеца. Освен това през годините е печелила държавните шампионати във всички възрастови групи – до 8, 10, 12, 14, 16 и 18 години.

"Прибирам се към 15.00 часа от училище и веднага започвам да тренирам. Обикновено по 5 часа на ден. Тренировките ми се провеждат по Skype, тъй като треньорите ми са далеч от мен. Работя с Живко Жеков, Вячеслав Тиличеев и Владимир Георгиев. Смятам, че човек за да успее, трябва да има строга дисциплина. Мисля, че аз имам такава", споделя Нургюл Салимова в интервю за сайта "Майко Мила" по-рано тази година.

По собствените ѝ думи пред други медии най-голямата ѝ цел през 2019 г. е да завоюва медал от предстоящото световно първенство в Индия при девойките до 20 години.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG