Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нивата на радиация в Северодвинск са скочили до 16 пъти след взрива в Бяло море


Нивото на радиацията в Северодвинск - град на около 40 км по въздушна линия от мястото на избухването на ракетен двигател на 8 август - се е повишило между 4 и 16 пъти. Това съобщи официално във вторник Хидрометеорологичната служба на Русия. Драстично повишените нива са измерени малко след експлозията на военен полигон и по официални данни в нея са били убити петима служители на "Росатом", участвали в изпробването на ново оръжие.

Инцидентът се е случил миналия четвъртък, но за него бе съобщено дни по-късно.

Петима специалисти са тествали нов ядрен двигател за свръхзвуково оръжие на платформа във водите на Бяло море край Архангелск. Според информация от държавната ядрена компания “Росатом” и петимата са загинали, а други трима са ранени.

Първоначално бе съобщено, че са провеждани изпитания на ракетен двигател с течно гориво. Впоследствие стана ясно, че е тестван двигател с ядрено гориво.

Подготовката е продължила цяла година. А все още няма яснота какво е предизвикало пожара на платформата, вследствие на който се е възпламенил двигателят.

Първоначално властите съобщиха за кратковременно повишаване на радиационния фон, но след това новината бе отстранена от сайта на кметството, "защото с въпроса се занимават военните".

Руското министерство на отбраната заяви дни по-късно, че нивата на радиация са нормални, като не е имало отделяне на вредни вещества в атмосферата след експлозията, възникнала във военно поделение в района на Архангелск.

Впоследствие обаче Русия обяви, че затваря зона от Бяло море за корабоплаване за месец след фаталната експлозия на ракетен двигател, предаде агенция "Интерфакс", цитирайки пристанищните власти на Архангелск.

Служител на пристанището заяви, че районът на залива Двина в Бяло море ще бъде затворен за корабоплаване.

Пет дни по-късно Северното управление по хидрометеорология и мониторинг на околната среда разпространи отчета от 8 август, в който се вижда, че в 12 часа "в 6 от осемте пункта в града е отчетено превишаване на гама-излъчването 4-16 пъти в сравнение с фоновите показания за дадената територия".

По-късно във вторник стана ясно, че лекарите и сестрите в медицинските заведения, оказвали помощ на пострадалите в извънредната ситуация, са изпратени за изследвания във федерален медицински център.

Това съобщи ТАСС, позовавайки се на говорител на администрацията на Архангелска област. Източникът уточнява, че това става по молба на самите медици.

"Първата група медицински служители вече отпътува за изследване, всички разходи се поемат от правителството на Архангелска област, процедурата ще отнеме 2-3 дни", допълват от пресцентъра, цитирани от ТАСС.

Инцидентът продължава да е обвит в секретност не само за причинителя на взрива и радиоактивността. Никой не казва колко са ранените в инцидента, колко медицински екипа са им помагали и дали става дума само за лекарите, откарани на място с хеликоптери, или и за колегите им в болниците, където са откарани пострадалите. В официалното съобщение от днес се говори само за "комплекс от профилактични мероприятия в качеството на допълнителни мерки за контрол над резултатите от инцидента в района на Ньонокса".

Освен че не съобщава в кой точно "федерален център" ще се проведе прегледът, източникът на ТАСС казва, че не знае и броя на хората, "защото това е по желание".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG