Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тодор Димитров, който бяга със сърцето си


Тодор Димитров
Тодор Димитров

"Когато човек преодолее такова нещо определено усеща, че невъзможното става все по-малко. Невъзможното до голяма степен е в ограничението на нашия ум“. Думите принадлежат на Тодор Димитров, който пробяга най-дългото състезание в света „Шри Чинмой Себенадминаване 3100 мили“.

Той е едва 44-ят човек в света, успял да завърши този маратон от почти 5000 км. Димитров изминава разстоянието за 51 дни 17 часа 8 минути 38 секунди.

"Не е нужна само физика, трябва да бягаш със сърцето", казва той, цитиран от своя екип, непосредствено след като завършва състезанието.

Сред приятели и други бегачи той е известен като "Ел Капитан" заради множеството ултрамаратони, които е завършил. Участвал е в състезания в Европа, Азия и Америка, включително три шестдневни ултрамаратона, завършил е и обиколката на Мон Блан, както и маратон в Афганистан.

Състезанието „Шри Чинмой Себенадминаване 3100 мили“ е най-дългото сертифицирано многодневно бягане в света, което се провежда всяка година в рамките на 52 дни в Ню Йорк от 1997 година насам. Всеки участник трябва да изминава средно по 96 км на ден, което е повече от два маратона за 24 часа. "Ню Йорк Таймс" описва предизвикателството като "Връх Еверест на Ултрамаратоните". Бегачите се хранят докато бягат и спят около четири часа на денонощие, за да прекарат възможно най-дълго на трасето.

Тодор Димитров е на 44 години и е преподавател във Военната академия в София. Той казва, че за подобно състезание човек се подготвя цял живот. "Чисто психологически е много важно да издържиш на натоварването", обяснява той пред бТВ. По думите му основната битка е със самия себе си, а не с останалите състезатели.

Димитров стартира най-дългото състезание в света на 16 юни, когато заедно със само 8 други състезатели, които са предварително одобрени от комисия, застанаха на старта в Ню Йорк. 52 дни той е бягал по бетонна настилка, която по думите му е по-трудна за бягане от асфалта. Използвал е над 14 чифта маратонки, защото подметките им са се изтърквали само за няколко дни. Ултрамаратонецът разказва, че жегата по това време в щата е била друго голямо препятствие. "Влажността в Ню Йорк е много голяма и усещането е, че все едно си в сауна", допълва Димитров.

"Доволен съм, че надминах себе си", казва той малко след завръщането си в България.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG