Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна ще дава гражданство на политически преследвани руснаци


Руски граждани, жертва на политически гонения в родината си ще могат да вземат по-лесно украински документи. Това става ясно от указ, подписан във вторник от президента на Украйна Владимир Зеленски, съобщава "Дневник".

Подписът на документа официализира намерение, което Зеленски обяви отдавна. Той казва, че процедурата по вземане на украински документи ще бъде опростена след решението на Москва от април 2019 г. да дава руски паспорти на жители на Донбас. Въпросната мярка е в сила за жителите на териториите, контролирани от т.нар. народни републики в Донецк и Луганск.

С указа се опростява редът за предоставяне на гражданство и на чужденци, служещи в украинската армия, с големи заслуги за сигурността и отбраната на Украйна или такива, за които предоставянето на гражданство представлява държавен интерес. В текста се уточнява, че под последното се разбира чужденци, които са участвали или в момента участват "в отблъскването и сдържането на въоръжената агресия на Руската федерация в Донецка и Луганска област".

За гражданство е необходимо кандидатът да се откаже от досегашното си. Политическото преследване ще трябва да се потвърди и с документ - справка от украинското външно министерство или дипломатическо или консулско представителство на Киев в чужбина.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

"Хлябът е свещен". Как се прави хляб като едно време
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
XS
SM
MD
LG