Връзки за достъпност

Извънредни новини

В разгара на протестите: Китай струпва военни части и не допуска американски кораби до Хонконг


Сблъсъците между протестиращите и полицията продължиха в понеделник и вторник на летището в Хонконг
Сблъсъците между протестиращите и полицията продължиха в понеделник и вторник на летището в Хонконг

Продължаващата вече два дни блокада на летището в Хонконг от протестиращи срещу законопроект за екстрадиция в контитнентален Китай провокира реакция от страна на Пекин. Още във вторник китайски държавни медии излъчиха видео, което показва как военни части се струпват по границата с полуавтономния мегаполис.

Близкият до властите в. "Глобъл таймс" пише в своя редакционна статия в сряда, че "китайското правителство никога няма да позволи естремистката опозиция и Западът да привлекат Хонконг в антикитайския лагер, нито ще позволи на града да изпадне в продължителен хаос или да стане база на Запада за разрушаване на устоите на политическата система на Китай".

Междувременно американският президент Доналд Тръмп съобщи в профила си в Туитър, че разузнаването е потвърдило за изпращане на китайски сили за сигурност. Той публикува и видео, на което се виждат китайски военни, придвижващи се с камиони към град Шънджън, намиращ се близо до северната граница с Хонконг.

Часове по-късно китайските власти отхвърлиха молбата на два кораба на американския военноморски флот да посетят пристанището на Хонконг в близките седмици, предаде Ройтерс, като се позова на американски висши представители.

Според източниците, пожелали да запазят анонимност, амфибийният транспортен док "Грийн бей" е поискал разрешение да посети пристанището по-късно този месец, а ракетният крайцер "Лейк Ери" е искал разрешение за септември, уточнява БТА.

По повод ескалиращото напрежение в Хонконг Тръмп коментира пред журналисти, че ситуацията в бившата британска колония е "много сложна" и се надява "нещата да бъдат добре за всички, включително и за Китай".

Изказването му провокира критики в САЩ, тъй като това не е първият случай, в който американският президент се въздържа от това да окуражи продемократичните протести в Хонконг. През юли, той похвали китайския президент, че се държи "много отговорно" и добави, че Китай "няма нужда от съвет".

В същото време американският сенатор от Демократическата партия Бен Кардин предупреди Пекин, че Хонконг може да загуби специалния статут в търговските си отношения със САЩ, ако Китай се намеси директно, за да се справи с протестите. Кардин коментира още, че специалният търговски статут е станал възможен заради въвеждането на принципа "една държава, две системи" и ангажимента за висока степен на автономия и спазване на човешките права при предаването на Хонконг на китайците от Великобритания през 1997 г., допълва БНР.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG