Връзки за достъпност

Извънредни новини

Страх от рецесия на американската икономика свали котировките на борсите


Напрежение на стоковите борси по цял свят заради очакванията американската икономика да навлезе в рецесия
Напрежение на стоковите борси по цял свят заради очакванията американската икономика да навлезе в рецесия

Борсите в Съединените щати значително понижиха котировките в края на деня в сряда, след като бяха публикувани прогнози, според които американската икономика е заплашена от рецесия.

Ключов показател на пазара на облигации за първи път отбеляза отрицателна тенденция от 2007 г. насам, което срути търговията на акции, на фона на влошаващи се други икономически индикатори в САЩ и влошаването на прогнозите за растеж на големи икономики като Германия и Китай. Цената на суровия петрол се понижи с 3%.

Американската икономика започна годината добре. Растежът достигна тригодишен връх от 2,9% през 2018 г., корпоративните каси набъбнаха от намаленията на данъци, които президентът въведе година по-рано, а безработицата остана на най-ниското ниво от близо половин век насам, отбелязва агенция “Ройтерс”.

Бавните темпове на растеж извън САЩ и отрицателната реакция на пазарите на повишението на ставките на Федералния резерв през декември, накараха анализаторите да прогнозират известна нестабилност, но на практика никой не прогнозираше рецесия преди 2021 г.

Оттогава обаче Белият дом ескалира търговското напрежение, като Тръмп два пъти през последните три месеца обявява повишаване на митническите тарифи, засягащи стоки и услуги за около 500 милиарда долара внос от Китай.

В резултат на това доходността по референтните 10-годишни облигации на Министерството на финансите от началото на май е спаднала с почти процентен пункт до 1,59% в сряда следобед. Това обърка пазарите на акции, като индексът S&P 500 се понижи с близо 3% при ранната следобедна търговия.

Обръщането на тенденцията на кривата на доходност на пет и 10-годишните ценни книжа в САЩ в сряда разтревожи сериозно пазарите, тъй като промяната предшества всяка от последните пет рецесии в САЩ. Тя съвпада с увеличаващите се признаци на стрес на американската икономика. Увереността на американския бизнес е паднала под дългосрочните средни прогнози за годината на агенция Moody's, а инвестициите извън пазара на недвижими имоти паднаха над 10% през второто тримесечие.

Новите данни от сряда показват, че индустриалното производство в Китай расте с най-бавните темпове за 17 години през юли, докато икономическото производство на Германия леко се сви през второто тримесечие.

По-нататъшното намаление на лихвите изглежда неизбежно, като лихвените фючърси сочат 81% вероятност, че Федералният резерв ще намали лихвите с четвърт пункт през септември, според инструмента на FedEatch на CME. Това би представлявало победа за Тръмп, който атакува председателя на Федералния резерв на САЩ Джей Пауъл, че не намалява процентите достатъчно бързо, пише "Ройтерс".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG