Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гибралтар пусна иранския танкер само, за да бъде задържан от САЩ


Иранският танкер "Грейс 1", закотвен в Гибралтар, след като беше арестуван от британски морски пехотинци на 4 юли
Иранският танкер "Грейс 1", закотвен в Гибралтар, след като беше арестуван от британски морски пехотинци на 4 юли

Съд в Гибралтар свали обвиненията към иранския петролен танкер „Грейс 1”, който беше задържан на 4 юли по подозрение, че нарушава ембаргото на ЕС за доставка на гориво за Сирия.

Минути след огласяването на решението САЩ поискаха от генералния адвокат на Гибралтар корабът отново да бъде арестуван, този път от името на Съединените щати.

Все още не е ясно какви са основанията на Министерството на правосъдието да иска задържането, но според генералния адвокат на Гибралтар молбата „се основава на редица твърдения, които сега се проверяват”. Очаква се той да се произнесе в късния следобед.

Танкерът „Грейс 1”, превозващ ирански петрол, беше завзет от кралските морски пехотинци на 4 юли, което предизвика напрежение с Техеран. Иран арестува на 19 юли британския танкер „Стена Имперо”, а Обединеното кралство поиска от военна мисия на ЕС да бъде изпратена в Персийския залив, за да конвоира търговските кораби през Ормузкия пролив.

Миналата седмица Обединеното кралство обяви, че ще се присъедини към ръководената от САЩ работна група за защита на търговските кораби, пътуващи през ключовия корабоплавателен път в пролива Ормуз.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG