Връзки за достъпност

Извънредни новини

Джесика Аро, която се бори срещу интернет троловете


Джесика Аро и символът на интернет трол
Джесика Аро и символът на интернет трол

За Джесика Аро добър работен ден е този, в който не получава смъртни заплахи от интернет тролове. Тя е финландският разследващ журналист, който през 2014 г. разкри "руска фабрика за тролове в Санкт Петербург", произвеждаща огромно количество фалшиви новини, обиди и заплахи срещу различни хора. Почти моментално обаче машината насочва вниманието си към нея.

"Получавам смъртни заплахи. Дори някои от моите приятели ми изпращат смъртни заплахи, защото четат фалшивите новини, които са написани за мен. Те ми се подиграват и ме оплюват. Когато майка ми и сестра ми станаха мишени, се наложи да вземем много сериозни мерки за сигурност", казва Аро в интервю за лондонския вестник "Таймс".

Ефектът от цялата "международна клеветническа кампания", както Аро я описва, е, че журналистката се страхува за живота си. "Искат да спра да правя репортажи за това", казва тя.

Аро обаче не се отказва и през последните 5 години продължава да описва "бруталния тормоз", на който е подложена ежедневно. Понякога това е телефонно обаждане, на което чува само един изстрел, друг път получава съобщение на мобилния си, в което се твърди, че е от баща й, покойник от 20 години. В интернет излизат много статии, които я "разобличават" като агент от разузнаването на САЩ или други западни държави.

"Успяха да накарат толкова много хора да изпитват омраза към мен, карайки ги да вярват, че всичко, написано в интернет, е вярно", казва Аро пред "Таймс".

"Когато бивш мой приятел написа коментар във Facebook, че преди съм била нормален човек, а сега съм се превърнала в лайно, осъзнах силата на фалшивите новини и до какво сериозно промиване на мозъци водят", допълва тя.

Джесика Аро завежда дело срещу троловете и миналата година осъжда трима от тях във финландски съд. В момента журналистката води кампания, за да накара социалните медиийни компании като Google (който притежава YouTube), Facebook и Twitter да поемат отговорност и да предпазват хората в интернет от троловете.

Аро е на 38 години и пише свободно на 3 езика – английски, руски и фински. За своята работа по разобличаването на руските тролове и материалите за личния тормоз, на който е подлагана, през 2016 г. тя получава наградата "Бониер" – най-престижната за журналистика във Финландия.

Тази година обаче разследващият журналист изпада в друга куриозна ситуация. През януари Държавният департамент на САЩ я информира, че печели "Международната награда за жени на куража". Тя се връчва от първата дама на САЩ Мелания Тръмп и държавния секретар Майк Помпео. Вестник "Вашингтон пост" добавя, че наградата се връчва на жени, които са демонстрирали "изключителен кураж и лидерство, промотирайки мир, правосъдие, човешки права, равенство между половете, често излагайки се на огромен личен риск".

Няколко месеца по-късно обаче Държавният департамент оттегля наградата си, казвайки, че е "станала грешка". Източници на престижното американско списание "Форин полиси" обаче твърдят, че наградата е анулирана, защото "Аро е критикувала Доналд Тръмп в социалните медии. През февруари например тя е отговорила на туийт на президента, в който той описва медиите като "корумпирани" и "враг на народа". Аро пише: "Кремъл няма нужда от фабрики за тролове, след като има Вас да тролвате вместо тях".

"Джесика Аро заслужава наградата. Тя трябва да се гордее със своя кураж, който липсва на тези, които отказаха да я почетат", пише "Вашингтон пост".

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG