Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Опит за разклащане на политическата ситуация". Руски депутати срещу търсачката "Яндекс"


Търсачката Яндекс, известна като руския Гугъл, е регистрирана на фондовата борса в Ню Йорк
Търсачката Яндекс, известна като руския Гугъл, е регистрирана на фондовата борса в Ню Йорк

Търсачката "Яндекс", известна като руския "Гугъл", се превърна в поредната мишена на руската власт. Причина за това стана извеждането на водещи новини, свързани с непопулярни законопроекти, разглеждани от депутатите в Народната Дума.

Народните представители повдигат въпроса дали най-използваният в Русия интернет портал, регистриран в чужбина, целенасочено помага за популяризацията на новини, с цел да „разклати социалната и политическа ситуация“ в страната.

В послдните дни бе свикано извънредно заседание на руската Дума по повод „външната намеса“ в изборите в Москва и обсъждането на „увеличаването на фалшивите новини“. В публикация на сайта на руския парламент се казва още, че представители на „Яндекс“ ще бъдат поканени „в близко бъдеще“, за да обяснят позицията си по казуса.

Така след „Дойче Веле“, видеоплатформата на "Гугъл" – "Ютуб" и американско посолство, "Яндекс", която е листвана на стоковата борса в Ню Йорк, стана поредната институция, обвинена във „външна намеса“. Според представители на властите тези западни институции, промотират протестите, които завладяха улиците на Москва и редица други руски градове. Повод за протестите стана отказа за регистрация на представители на опозицията за предстоящите избори за местен парламент в столицата Москва. Шествията са най-многобройните от 2011 г. насам, а хората в столицата и останалите руски градове започнаха все по-често да издигат лозунги срещу управлението на Владимир Путин.

Реакцията на руските депутати срещу „Яндекс“ идва след публикувана история на „Комерсант дейли“, свързана с писмо от страна на депутата Алифия Когогина до редица министри, в което се обсъжда „разработване на законодателство“, което да забрани употребата на стари автомобили. Въпреки, че в писмото не се споменава за лимит на „възрастта“ на автомобилите, историята предизвика гневна реакция на хиляди граждани и се превърна в най-популярната новина в търсачката на 13 август. Причината е, че огрмна част от руското насление изпозлва автомобили, които са на повече от 10 години.

В дните, след публикуването на историята и нейното водещо място, редица руски депутати излязоха с изказвания, в чийто фокус бе „Яндекс“.

Народният представител Андрей Исяев се оплака и намери за "много странен" факта, че историята за старите автомобили е останала начело на търсачката ден, след като е била публикувана. Негов колега пък, твърди, че са били водени разговори с председателя на парламента Вячеслав Володин за приемането на закон, който да ограничи чуждестранната собственост на платформата. Изпълнителният директор на компанията Йелена Бунина пък е била търсена с молба алгоритъмът за генериране на „топ новини“ на Яндекс да бъде променен.

Все повече хора в Русия търсят новини онлайн, а руското правителство се опитва да засили контрола си върху интернет. Към момента обаче виртуалното пространство остава относително свободно, особено в сравнение със състоянието на медиите и телевизионните канали, които са притежавани от про-правителствено настроени олигарси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG