Връзки за достъпност

Извънредни новини

Джеймс, Ларс, Кърк и Робърт от "Металика", които дариха 250 000 евро за детска онкология в Румъния


"Металика" по време на концерт в Лос Анджелис, 2013 г.
"Металика" по време на концерт в Лос Анджелис, 2013 г.

„Барабанист, който търси други метъл музиканти, с които да забива на „Tygers of Pan Tang“, „Diamond Head“ и „Iron Maiden“.

Тази обява дава началото на музикално пътешествие, което днес е познато на всеки фен на метъла и рок музиката по света. С нея през 1981 г. за пръв път се събират барабанистът Ларс Улрих и китаристът и вокал Джеймс Хетфийлд, чиято среща поставя основите на „Металика“.

Преди няколко дни метъл звездите, които гостуваха за концерт в Букурещ, дариха 250 000 евро за построяването на първата детска онкологична болница в Румъния. Дарението за проекта, който е най-голямата частна инициатива в северната ни съседка, подкрепен от повече от 260 000 души, е финансиран през фондацията на групата „All within my hands”.

Ларс Улрих е роден в Гентофте, Дания и е син на професинален тенисист. Той също следва примера на баща си и на 16 години се мести в Лос Анджелис в преследване на професионална кариера в джентълменския спорт. Още докато е на 9 години в Дания обаче, той присъства на концерт на "Дийп Пърпъл", което, по собствените му думи, драстично променя живота му. На 13 вече има първия си комплект барабани и мисълта за кариера в музиката не напуска главата му.

Джеймс Хетфийлд се ражда в Дауни, Калифорния в силно религиозното семейство на оперна певица и шофьор на камион. На 9 той започва да свири на пиано, но няколко години по-късно открива истинската си страст в китарата. Още докато е на 13 родителите му се развеждат, а на 16 майка му умира от рак, за който отказва да се лекува заради стриктните изисквания на религията й, които отхвърлят използването на медикаменти.

Кърк Хамет е роден в Сан Франциско, но израства в градче в Калифорния. През 1983 г., след като "Металика" се разделя с водещия си китарист Дейв Мъстейн, от групата се обаждат на Хамет и го канят на прослушване в Ню Йорк. Той не е напускал Калифорния, но набързо събира нещата си и се качва на самолета. Още след първата песен, която изпънява, членовете на групата разбират, че са открили правилния човек.

Последен към настоящия състав на групата се присъединява басистът Робърт Трухильо. Също роден в Калифорния, той е потомък на индианското племе Чероки, но има и мексикански корени. Участва в няколко различни метъл, рок и пънк банди, докато през 2003 г. се присъединява към Металика на мястото на напусналия Джейсън Нюстед.

„Металика“ има издадени 10 студийни и 5 албума от изпълнения на живо, както и още един с кавъри. Бандата печели 9 награди „Грами“, а по данни от 2018 г. има продажби на стойност от 125 млн. долара.

Фондацията на групата е подкрепяла редица проекти, сред които са хранителни банки в Европа, Световната фондация за децата, Афганистанския национален институт за музика, фондацията на пожарникарите в Лос Анджелис и други.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG