Връзки за достъпност

Извънредни новини

Доналд Тръмп проявява интерес да закупи Гренландия


Американският президент Доналд Тръмп
Американският президент Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп на няколко пъти е „проявил интерес“ към закупуването на Гренландия от Дания, който е бил „с различна степен на сериозност“, съобщи „Уолстрийт джърнъл“, позовавайки се на източници в Белия дом.

Според публикацията на американското издание, по време на срещи, вечери и частни разговори, Тръмп се е допитвал до свои съветници за възможността САЩ да закупи Гренландия и внимателно е слушал за ресурсите, с които островът разполага, както и за стратегическата му позиция по отношение на геополитиката. Медията твърди, че двама от съветниците на Тръмп са подкрепили идеята, но други са я описали като невъзможна за реализиране.

Идеята за закупуването на най-големия остров на планетата не е нова за американската политика. През 1946 г. президентът Хари Труман отпрява оферта за откупуването на територията от Дания за 100 млн. долара, но опитът му се увенчава с неуспех.

Статия на „Уолстрийт джърнъл“ от февруари 2019 г. пък разказва за усилията на Пентагона да спре достъпна на Китай до територии на острова. Според публикацията от американското военно министество са успели да осуетят опитите на китайците да финансират строеж на 3 летища на северната територия.

Населението на автономната територия в Арктика наброява 56 хил. души. Въпреки богатството на природни ресурси и голямата си площ, Гренландия разчита на годишна субсидия в размер на около 560 млн. долара, които получава от Дания.

Доналд Тръмп ще посети датската столица Копенхаген през септември, а очакванията са Арктика и в частност Гренландия, да бъдат сред обсъжданите теми.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG