Връзки за достъпност

Извънредни новини

Искът на Оманския фонд за КТБ е окончателно отхвърлен


През декември 2018 г. Оманският фонд се отказа от исковете си без право да ги предяви отново

Арбитражният съд в САЩ окончателно отхвърли исковете на Държавния фонд на Оман във връзка с КТБ, съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите. От фонда, който притежаваше 30 % от акциите на банката, претендираха за обезщетение заради отказа на българските власти да се опитат да я спасят.

В края на 2015 г., почти година и половина след обявяването на фалита на КТБ, фондът заведе иск за 80 млн. евро. В делото, което бе гледано в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове във Вашингтон, оманската страна се оплакваше, че действията на БНБ, която постави КТБ под особен надзор, отнемането на лиценза и обявяването в несъстоятелност както и отказът да бъде предоставена ликвидна подкрепа или спасителен план под друга форма, са представлявали нарушение на Договора за взаимно насърчаване и защита на инвестициите между България и Оман.

Още от началото на делото българската страна настояваше, че претенциите към родните институции са неоснователни. След предоставените две писмени защити от България, придружени от експертни становища и доказателства, през декември 2018 г. Държавният резервен фонд на Оман се отказа от исковете си без право да ги предяви отново, напомнят от финансовото министерство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG