Връзки за достъпност

Извънредни новини

Искът на Оманския фонд за КТБ е окончателно отхвърлен


През декември 2018 г. Оманският фонд се отказа от исковете си без право да ги предяви отново
През декември 2018 г. Оманският фонд се отказа от исковете си без право да ги предяви отново

Арбитражният съд в САЩ окончателно отхвърли исковете на Държавния фонд на Оман във връзка с КТБ, съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите. От фонда, който притежаваше 30 % от акциите на банката, претендираха за обезщетение заради отказа на българските власти да се опитат да я спасят.

В края на 2015 г., почти година и половина след обявяването на фалита на КТБ, фондът заведе иск за 80 млн. евро. В делото, което бе гледано в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове във Вашингтон, оманската страна се оплакваше, че действията на БНБ, която постави КТБ под особен надзор, отнемането на лиценза и обявяването в несъстоятелност както и отказът да бъде предоставена ликвидна подкрепа или спасителен план под друга форма, са представлявали нарушение на Договора за взаимно насърчаване и защита на инвестициите между България и Оман.

Още от началото на делото българската страна настояваше, че претенциите към родните институции са неоснователни. След предоставените две писмени защити от България, придружени от експертни становища и доказателства, през декември 2018 г. Държавният резервен фонд на Оман се отказа от исковете си без право да ги предяви отново, напомнят от финансовото министерство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG