Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нови протести в Сърбия с искания за честни и свободни избори


Съботният протест по улиците на Белград
Съботният протест по улиците на Белград

Стотици протестиращи излязоха за 37 път по улиците на столицата на Сърбия Белград с искания за свободни и честни избори.

Шествието, което стана известно с лозунга си „1 от 5 милиона“, премина през центъра на града и достигна до сградата на президентството, където хората отправиха 42 искания към президента Алксандър Вучич.

Напрежението в Сърбия ескалира отново през последните дни, след като на протест с искане за оставката на държавния глава от миналата събота, група от демонстранти бе бита от мъже без униформа. Един от организаторите на събитието от 10 август Срджан Маркович, които също бе от пострадалите, обвини президента в наемането на престъпници с цел разбиването на протеста.

Вучич отхвърли обвиненията, но нареди железните огради около президентството, които от месеци са там, да бъдат премахнати, а охраната на сградата тази седмица бе поверена на дами от сръбската армия.

На тези промени, протестиращите реагираха с викове „Вучич криеш се зад жени“ и „Спри да лъжеш, бъди нормален“.

Пред президенството бяха отправени и апели за бойкотиране на следващите парламентарни избори през април 2020 г. Преди 2 седмици опозиционните лидери обявиха, че също ще призовават за бойкот, докато всички народни представители не подадат оставки.

Протестите срещу властта в Сърбия започнаха през миналия декември, след като един от лидерите на опозиционната левица Борко Стефанович бе пребит от маскирани нападатели малко преди телевизионен дебат. Масови демонстрации бяха провеждани всяка събота, а след една от тях президентът Вучич заяви, че няма да изпълни исканията на хората, дори по улиците да излязат 5 милиона души, от което се роди и най-често използваният от протестиращите лозунг.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG