Връзки за достъпност

Извънредни новини

100 хиляди в Хонконг протестират срещу властта, подкрепяна от Китай


Протестиращите се събраха в парка Виктория в Хонконг
Протестиращите се събраха в парка Виктория в Хонконг

Най-малко 100 хил. души се включиха в неделния антиправителствен протест в Хонконг, предаде Ройтерс. Демонстрантите настояват за оставката на подкрепяната от Китай лидер на местното правителство Кари Лам, освобождаването на арестуваните в последните седмици и връщане към реформи в политическата система.

„Ужасно топло е и вали. Честно казано е истинско мъчение само да се излезе, но ние трябва да сме тук, защото нямаме друг избор“, казва 24 годишен студент.

Протестиращите издигат лозунги „Свободен Хонконг“ и „Демокрация сега“, като сред тях, освен младите, има и доста възрастни хора, както и такива на средна възраст, излезли заедно със семействата си.

Заради липсата на разрешение от властите, протестът се проведе в парка Виктория, но това не спря протестиращите. Ройтерс коментира, че големият брой демонстранти, показва, че протестните действия продължават да се радват на голяма подкрепа, въпреки грозните сцени, които бяха видени на управляваното от китайските власти летище, за което някои активисти поднесоха извинения.

Протестите започнаха преди 11 седмици и бяха насочени срещу приемането на спорно законодателство за екстрадиция на граждани на Хонконг в континенталната част на Китай. Огромната съпротива на гражданите доведе до замразяването на закона, но това не бе достатъчно, за бъде спряно недоволството. Продължаващите протести предизвикаха властите в Китай, които мобилизираха военни части и ги изпратиха в близост до границата на Хонконг.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG