Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ремонтът на опожарения мост на магистрала "Струма" ще отнеме поне месец и половина


Възстановяването на моста на магистрала "Струма" след Дупница в посока Кулата, който бе опожарен миналата седмица, ще отнеме минимум месец и половина. Това показват констатациите на работната група от Университета по архитектура строителство и геодезия, която обследва щетите по съоръжението.

"Има няколко колони, на които бетонът, а респективно и армировъчната стомана, са засегнати по-тежко от пожара. Очевидно температурата е минала 800 градуса. За щастие в гредовата система на моста това топлинно въздействие е по-слабо, но все пак и там ще продължим да изследваме. Проблемната ситуация е силно изразена в колоните по посока към Кулата. Другите са в по-добро състояние. Както и да се погледне, тъй като има технологични моменти и трябва да се работи изключително прецизно и точно, моето скромно мнение е, че минимум месец и половина, а може би два ще отнеме възстановяването на този мост, който е по посока към Кулата", прогнозира пред БНР инж. Димитър Назърски, член на работната група.

Според него движението по моста в посока към София може да бъде възстановено по-бързо, вероятно след 2-3 седмици. Подобна беше прогнозата и на Агенцията за пътна инфраструктура (АПИ) веднага след пожара миналата сряда. В момента движението в участъка от магистралата между Дупница и Бобошево продължава да се отклонява през стария път – по Е-79.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG