Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин и Макрон обсъдиха възможности за спиране на военните действия в Източна Украйна


Владимир Путин и Еманюел Макрон
Владимир Путин и Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон и руският му колега Владимир Путин обсъдиха въможни варианти за прекратяване на войната в Източна Украйна. Двамата лидери се срещнаха в лятната резиденция на френския държавен глава Форт Брегансон.

Преди разговорите, продължили малко над два часа, Макрон каза, че се надява те да доведат до среща на върха в т. нар. нормандски формат (Украйна, Русия, Франция и Германия), на която да бъде обсъдено прекратяването на военните действия в Донецка и Луганска области.

Подобно предложение дойде преди седмици от президента на Украйна Володимир Зеленски. Путин заяви при срещата си с Макрон, че подкрепя по принцип разговори в такъв формат, но не се ангажира с конкретна дата.

Конфликтът в Източна Украйна започна през април 2014 г., малко след като Русия анексира полуостров Крим. При бойните действия между украинските въоръжени сили и подкрепяните от Москва сепаратисти живота си вече загубиха над 13 000 души.

Путин и Макрон разговаряха дни преди срещата на върха на страните от Г-7, която ще се проведе в края на седмицата в Биариц. Русия беше част от групата на най-влиятелните страни, която тогава беше във формат Г-8, но беше изключена след анексирането на Крим. Във Форт Брегансон Путин заяви, че Русия „не би отказала“ да работи в предишния формат със страните от Г-7. Макрон обаче изтъкна, че това би било възможно само след решение по украинския въпрос.

Двамата президенти са обсъдили също войната в Сирия, ситуацията в Либия и напрежението между Иран и САЩ. По време на съвместна пресконференция Макрон не пропусна да отбележи насилствените опити за потушаване на протестите в Русия, които целят свободно участие в предстоящите избори на представители на опозицията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG