Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия, Китай и фирми, близки до Ковачки, искат да строят АЕЦ "Белене"


Теменужка Петкова
Теменужка Петкова

Седем са кандидатите за стратегически инвеститор в строежа на АЕЦ "Белене", съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БТА. Сред тях са руската държавна компания "Росатом", китайската CNNC, както и консорциум с участието на фирма, смятана за свързана с бизнесмена Христо Ковачки.

Оферти по думите на Петкова са подали:

  • "Росатом" чрез дъщерната си компания "Атоменергопром"
  • Китайската национална компания CNNC
  • "Хидроатомна корпорация" - Южна Корея
  • "ИПК и УП България" ЕООД
  • "Бектрон Лиаз Техническо инженерство" - Германия
  • Консорциум "Електроцентрала Белене" - участват "Груп Интернешънъл" - България и чешка компания
  • Консорциум "АЕЦ Белене" - България - участват "Атоменергоремонт", "Гранд Енерджи", ТЕЦ "Марица 3"

Две компании са подали оферти за доставка на оборуване - френската компания “Фраматом” и американската “Дженерал Електрик”. Четири са кандидатите за участие като миноритарни собственици и купувачи на електроенергия от цетралата - "Юропиън трейд ъв енерджи", "Гранд енерджи дистрибюшън" ЕООД (и двете близки до Ковачки), "Атоменергоремонт" и Северна Македония.

Предстои офертите да се анализират и отсеят. Комисия към Министерството на енергетиката ще отсее първо седемте предложения за стратегическа инвестиция и ще прецени кои от претендентите ще влязат в кратък списък с кандидати, с които държавата да започне преговори и да поиска обвързващи оферти, стана ясно от думите на Теменужка Петкова.

Кандидатите за миноритарен дял, закупуване на електроенергия и доставка на оборудване също ще бъдат подредени, след което ще бъдат представени на кандидатите за стратегически инвеститор, с които ще бъдат водени преговори, за да преценят те с кого биха работили.

Обявеното намерение на правителството е проектът да се осъществи изцяло на пазарен принцип - без договори за задължително изкупуване на електроенергията от българската държава, без преференциални цени за изкупуването ѝ, без договори за разлика, без предоставяне на държавни и на корпоративни гаранции или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията. Двама от кандидатите за стратегически инвеститор - "Росатом" и CNNC вече обявиха, че не харесват сегашната пазарна рамка на проекта и ще разчитат на някакъв вид държавна подкрепа от България за реализацията му, ако бъдат избрани за инвеститори, припомня “Капитал“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG