Връзки за достъпност

Извънредни новини

Клаус Йоханис получи подкрепа от Тръмп преди предстоящите избори за президент в Румъния


Клаус Йоханис и Доналд Тръмп
Клаус Йоханис и Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подкрепи румънския си колега Клаус Йоханис преди предстоящите през ноември избори за президент на Румъния. Това се случи по време на среща на двамата държавни глави във Вашингтон.

„Йоханис е уважаван заради чудесната работа, която върши“, каза Доналд Тръмп. „Ще се справите много добре на изборите, защото сте талантлив и обичате народа си“, обърна се той към румънския си колега.

Срещата между двамата президенти се проведе малко след като изборите за държавен глава на Румъния бяха насрочени за 10 ноември. Клаус Йоханис ще се изправи вероятно срещу настоящия премиер от управляващата социалдемократическа партия Виктория Дънчила.

Анализатори в северната ни съседка определят посещението на Йоханис във Вашингтон като стратегическо от гледна точка на предизборната му кампания, защото той ще се опита да покаже на избирателите, че има подкрепата на съюзника на фона на острите критики от страна на партньорите от ЕС и НАТО към Румъния заради стъпките назад в борбата с корупцията и заради упадъка на върховенството на закона.

Йоханис се съпротивлява на опитите на правителството на социалдемократите да намали наказанията за корупция по високите етажи на властта. В рамките на законовите си правомощия той се проивопостави на уволнението на прокурорката Лаура Кьовеши като директор на Националната агенция за борба с корупцията и се обяви против опитите на правителството да саботира участието ѝ в процедурата за избор на европейски главен прокурор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG