Връзки за достъпност

Извънредни новини

Теменужка Петкова е изненадана от българските кандидати в процедурата за АЕЦ "Белене"


През следващите 90 дни държавата ще проучва кандидатите
През следващите 90 дни държавата ще проучва кандидатите

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е изненадана от участието на българските компании, които подадоха документи за стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене". Това каза самата Петкова пред Би Ти Ви и уточни, че държавата не е направила достатъчно добра рекламна кампания на процедурата и заради това не е очаквала да има такъв интерес от страна на български фирми.

Енергийният министър заяви, че няма информация за собствеността на българските дружества.

През следващите 90 дни държавна комисия, включваща енергийни експерти, икономисти и юристи, ще проучи кандидатите и ще стане ясно с кои от тях ще продължат преговорите.

Във вторник стана ясно, че има седем кандидати за стратегически инвеститор в строежа на АЕЦ "Белене". Сред тях са руската държавна компания "Росатом", китайската CNNC, както и консорциум с участието на фирма, смятана за свързана с бизнесмена Христо Ковачки.

Оферти по думите на Петкова са подали:

"Росатом" чрез дъщерната си компания "Атоменергопром"

Китайската национална компания CNNC

"Хидроатомна корпорация" - Южна Корея

"ИПК и УП България" ЕООД

"Бектрон Лиаз Техническо инженерство" - Германия

Консорциум "Електроцентрала Белене" - участват "Груп Интернешънъл" - България и чешка компания

Консорциум "АЕЦ Белене" - България - участват "Атоменергоремонт", "Гранд Енерджи", ТЕЦ "Марица 3"

Две компании са подали оферти за доставка на оборуване - френската компания “Фраматом” и американската “Дженерал Електрик”. Четири са кандидатите за участие като миноритарни собственици и купувачи на електроенергия от цетралата - "Юропиън трейд ъв енерджи", "Гранд енерджи дистрибюшън" ЕООД (и двете близки до Ковачки), "Атоменергоремонт" и Северна Македония.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG