Връзки за достъпност

Извънредни новини

Николас Мадуро обяви, че преговаря със САЩ


Николас Мадуро
Николас Мадуро

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че правителството му преговаря с ключови фигури от администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп. В телевизионно обръщение, цитирано от Би Би Си, държавният глава, обявен за нелегитимен от десетки държави, включително САЩ, каза, че разговорите продължават от месеци.

Твърдението на Мадуро идва седмици след като Вашингтон наложи поредните санкции върху Каракас с цел да принуди държавния глава, смятан за нелегитимен, да подаде оставка.

„Така, както потърсих диалог във Венецуела, така потърсих начин президентът Тръмп наистина да чуе Венецуела“, каза Мадуро.

Думите му бяха потвърдени от американския президент, който каза, че администрацията му „води разговори с представители на Венецуела“. „Не искам да казвам с кого, но водим разговори на много високо ниво“, каза Тръмп.

В продължение на повече от половин година Венецуела е в политическа криза. Мащабни протести в началото на 2019 г. срещу управлението на Мадуро, докарало страната до много тежка икономическа криза, издигнаха председателя на парламента Хуан Гуайдо, който се обяви за времнен президент. Той се позова на член в Конституцията, който предвижда при липсата на законно избран президент, председателят на парламента да заеме поста до провеждане на нови избори.

Мадуро е смятан за нелегитимен президент заради множеството изборни измами на изборите, при които той беше преизбран. Над 50 държави признаха Гуайдо за законен държавен глава. Николас Мадуро обаче не пожела да се оттегли, а на негова страна застана армията. Това доведе до сблъсъци, включително между въоръжените сили и мирни протестиращи. Международната общност се опита да притисне Мадуро чрез санкции и изолация, но досега резултат не е постигнат.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG