Връзки за достъпност

Извънредни новини

Проучване: Хомофобията е по-разпространена в страни, където еднополовите бракове не се признават


Нападенията срещу представители на ЛГБТ общността в Русия предизвикаха протести в различни точки на света. Русия е най-нетолерантна към еднополовите съюзи, разкрива проучването
Нападенията срещу представители на ЛГБТ общността в Русия предизвикаха протести в различни точки на света. Русия е най-нетолерантна към еднополовите съюзи, разкрива проучването

Хомофобията е все по-разпространена в европейски страни, в които еднополовите бракове не са признати, докато в страните, в които двойките от един и същи пол могат да сключват брак и да осиновяват деца, толерантността към тях е все по-голяма.

Това става ясно от анализ на резултатите от Европейското социално изследване, провеждано на всеки две години. Анализът е публикуван в сряда и е проведен от унгарски учени с подкрепата на фондация „Томсън Ройтерс“.

От данните става ясно, че между 2002 и 2016 г. толерантността към еднополовите съюзи в повечето европейски държави се е увеличила значително. Това не се отнася за страни като Русия, България, Полша и Украйна, където през последните 14 години враждебното отношение към еднополовите двойки е нараснало.

„Много е важно, че можем да се научим, но и да се отучим от предразъсъците“, коментира Джудит Такаш, член на Унгарската академия на науките и един от учените, които анализират данните от изследването. „Данните ни показват, че човек може да се научи да бъде широко скроен и може да се научи да е нетолерантен“, подчертава тя, цитирана от Ройтерс.

Участниците в Европейското социално изследване е трябвало да оценят съгласието си с твърдението „хората с хомосексуална ориентация трябва да бъдат свободни да живеят живота си, както те пожелаят“ със скала от 1 (несъгласен) до 5 (напълно съгласен). Резултатите показват, че, че най-нетолеранти по този показател са анкетираните в Русия, където средният резултат е 2. Най-висок е резултатът в Белгия, Испания, Норвегия, Франция, Швеция, Холандия и Исландия.

Най-голяма промяна в посока позитивно отношение към еднополовите съюзи и хората с хомосексуална ориентация между 2002 и 2016 г. е отчетена в Испания и Португалия, където еднополовите бракове са законни, и в Кипър, Италия и Гърция, където е легално съвместното съжителство на еднополови двойки.

Проучването не отговаря категорично на въпроса дали узаконяването на еднополовите бракове предизвиква намаляване на хомофобията, но според Такаш подобна стъпка може да помогне за нормализиране на отношението към еднополовите съюзи. „Тук идва и ролята на държавата. Това е огромна отговорност и политиците трябва да си дадат сметка какви послания изпращат“, каза тя. „Можете да видите какво се случва в моята страна, където режимът на Орбан разпространява пропагандни твърдения за мигрантите и за ЛГБТ общостта. И това работи“, казва тя.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG