Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 4 млн. лева ще е глобата на НАП за теча на лични данни


Повече от 4 млн. лв ще бъде глобата, която Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) ще наложи на Националната агенция по приходите (НАП) за теча на лични данни, съобщиха източници на Свободна Европа.

Проверката по случая за изтеклите данни на над 5 млн. български граждани от базате данни на приходната агенция е приключа, а до петък ще бъде връчен актът за установяване на администартично нарушение. От момента на връчването на санкцията започва да тече и 3-дневен срок, в който санкцията може да бъде обжалвана по съдебен ред.

При проверката КЗЛД е извършила цялостна ревизия на НАП като администратор на лични данни и това също ще бъде отразено в самия акт.

По неофициална информация част от наложената глоба са санкции и за други нарушения, открити в приходната агенция. От момента на връчване на акта НАП ще има време, в което да предприеме действия по отстраняване на останалите нарушения.

В тази посока пред "Дневник" коментира и председателят на КЗЛД Венцислав Караджов. "Комисията ще отправи и задължителни предписания, ще има и срокове. Има неща, които сме констатирали, и НАП ще трябва да предприеме действия във връзка с тези предписания", твърди той.

Към акта на КЗЛД ще бъдат присъединени и всички лични жалби на граждани, които са подадени в комисията след хакерската атака срещу НАП.

Проверката на комисията по случая започна на 22 юли, а в последния ден от миналия месец изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Галя Димитрова е поискала и приела оставките на ръководителите на звената за информационните системи и за информационна сигурност на приходната администрация.

Към момента от НАП не казват официално дали ще обжалват глобата.

За хакерската атака през юли срещу НАП в момента обвиняеми са трима души: собственикът на "ТАД Груп" Иван Тодоров, търговският директор на фирмата Георги Янков и служителят Кристиян Бойков. Те са обвинени в кибертероризъм, като според спецпрокуратурата първите двама са подбудители, а Бойков е извършителят. Единствено Тодоров обаче е в ареста.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG