Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нова атака на прокуратурата срещу медия. "Медиапул" е обвинена във "вандалски акт"


Драскащият върху некролог гражданин бе заловен от служители на "Съдебна охрана" в коридор в спецпрокуратурата.
Драскащият върху некролог гражданин бе заловен от служители на "Съдебна охрана" в коридор в спецпрокуратурата.

По-малко от две седмици, след като ръководството на прокуратурата и ВСС в синхрон предприеха атака срещу "определени медии", държавното обвинение заклейми в свое официално съобщение и сайта "Медиапул", посочвайки, че журналист от екипа му е извършил "вандалски акт".

Поводът е публикация на онлайн изданието от 19 август под заглавие "Прокуратурата вече хвърля в ареста за драскане върху некролог". Статията е за наложен 3-дневен арест на 49-годишен мъж, хванат да пише обидни и нецензурни думи върху некролог на починал следовател във фоайето на специализираната прокуратура.

От държавното обвинение тогава съобщиха, че според преценката на прокурора, наблюдаващ случая, извършеното е с висока степен на обществена опасност, заради което в съда е внесено искане за постоянен арест на задържания. Уточняваше се и, че мъжът е осъждан за хулиганство, а драскането върху некролога е извършено в изпитателния срок по негова предишна присъда отново за хулиганство.

"Медиапул" публикува информация по този повод, но в нея нея прави паралел с действията на държавното обвинение по сходен случай отпреди шест години. Тогава районът около сградата на ВСС осъмна с разлепени приживе некролози на тогавашния член на съвета Камен Ситнилски, който беше в нескрит конфликт с главния прокурор Сотир Цацаров.

Въпросният случай обаче се размина без образуване на разследване, като прокуратурата се мотивира, че става дума за неприемлива форма на граждански протест, а не за обществено опасно деяние, припомни сайтът. Различното тълкуване на сходни казуси бе разтълкувано от "Медиапул" като обрат в практиката на разследващите.

"Изключително грозно е да се използва паметта на колегата следовател Йордан Костадинов, за който се гордеем, че бе част от колектива на Специализирана прокуратура, както и наш приятел, само и единствено за да бъде компрометирана прокуратурата. Почитта към мъртвите не следва въобще да е предмет на ирония, дори журналистическа. Поругаването на паметта на хората с подобен тип прояви във всяка цивилизована държава се нарича вандалски акт", реагираха в сряда от спецпрокуратурата.

В съобщението се казва още, че "публикуваната статия представлява подигравка с паметта на един достоен български следовател от страна на хора, имащи претенции за морален стожер на обществото, като отговорността за това оставяме на тяхната съвест, а също така и на преценката на българските граждани и общество".

Не е ясно обаче в какво точно се изразява тази "подигравка" при положение, че във визираната от обвинението статия не са отправени никакви оценки по адрес на покойния следовател. Просто е направено сравнение между действията на разследващите преди шест години и сега.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG