Връзки за достъпност

Извънредни новини

Александър и морето. Да плуваш през Ламанша с кауза


Александър Попов
Александър Попов

“Този август ще преплувам Ламанша”, обяви Александър Попов в интернет и на 21 август го направи. Той се впусна в предизвикателството в 2 часа през нощта тръгна от Дувър към френския бряг. Отне му 13 часа.

Водата е студена и пълна с медузи. Разстоянието по права линия е 34 километра, а по време на плуването Попов няма право да докосва лодката, която го придружава.

Първоначално плувецът решава да преплува на Ламанша, за да предизвика себе си, но по-късно всичко се превръща в още по-голяма кауза. “Идеята е негова. Реши също да събере пари и за основната благотворителна организация, която се грижи за бездомни в Лондон - Crisis”, коментира пред Свободна Европа бащата на Александър - Юлиан Попов.

Александър Попов по време на преплуването на Ламанша
Александър Попов по време на преплуването на Ламанша

“Прекарал съм целия си живот в Лондон. Проблемът с бездомните е много видим и се влошава през последните години. Всеки, който е вървял в Лондон, е забелязал, че по улиците спят страшно много хора. За съжаление, същото се отнася и за много други градове във Великобритания. Хубаво е, когато им даваме храна или се спираме, за да поговорим с тях, но това не решава проблема”, коментира Александър в страницата за намиране на средства JustGiving.

До момента десетки са прегърнали идеята и са дарили близо 5 хиляди паунда.

“Crisis помага и за основните нужди на бездомните, но работи в много по-широк спектър, за да изкорени изцяло проблема”, коментира плувецът.

Попов е прекарал месеци в тренировки, които включват плуване и издръжливост на студ. “След като взех решението и резервирах слот и лодка, нямаше връщане назад”.

Александър Попов е израснал в британската столица. В момента е на 20 години и учи в в Импириъл колидж – Лондон.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG