Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Капитал": НКЖИ дава милиони на близки на осъждан депутат от ДПС


Илия Илиев получи двугодишна условна присъда и пет години изпитателен срок за източване на над 3 млн. лева от поръчки на НКЖИ
Илия Илиев получи двугодишна условна присъда и пет години изпитателен срок за източване на над 3 млн. лева от поръчки на НКЖИ

Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) е сключила договор на стойност 9 млн. лева с фирма, чийто собственик и управител са племенник и брат на бившия депутат от ДПС и председател на ромската партия ДРОМ Илия Илиев, разкри „Капитал“.

От изданието припомнят, че преди няколко години фирми, свързвани с Илия Илиев, печелят ремонти за жп участъци, пострадали от бедствия, които впоследствие държавата сама е извършила. Прокуратурата поиска имунитета на тогавашния депутат от ДПС заради разследване за длъжностно присвояване в особено големи размери заради железопътните търгове. Илиев получи двугодишна условна присъда и пет години изпитателен срок за източване на над 3 млн. лева от поръчки на НКЖИ през март 2019 г.

На търга, спечелен от фирмата на племенника на Илиев, "Юнайтед пропърти груп" се е конкурирала с две други фирми. Прави впечатление, че едно от изискванията, посочени в процедурата, е било опит с доставката на релси или поне 1150 тона за последните 3 години. По данни на „Капитал“ след справка в регистъра на Агенцията по обществени поръчки (АПО) се оказва, че свързаната с Илиев фирма е печелила ВиК търгове, както и поръчка на Национален парк „Рила“, но не и такива за железопътна инфраструктура. Така остава неясно как са били покрити изискванията за опит с доставката на релси.

Освен бивш депутат от ДПС и настоящ председател на ДРОМ, Илия Илиев е бил и общински съветник на ГЕРБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG