Връзки за достъпност

Извънредни новини

Специалният прокурор на Северна Македония е в ареста по обвинения в корупция


Специалният прокурор на Северна Македония Катица Янева
Специалният прокурор на Северна Македония Катица Янева

Специалният прокурор на Северна Македония Катица Янева бе задържана в сряда по време на голяма акция заради подозрения в злоупотреба със служебно положение. От информация на МИА става ясно, че тя ще остане в ареста в следващите 30 дни по искане на прокуратурата.

Преди няколко седмици Янева подаде оставка като специален прокурор заради обвиненията, свързани с вземане на пари от бизнесмен, разследван за корупция именно от кабинета на Янева. Тя бе оставена на поста до намирането на нейн заместник.

Скандалът "Рекет" в Северна Македония, който се разрази в началото на юли, е свързан с изнудването на бизнесмена Орче Камчев от страна на други двама бизнесмени - Боян Йовановски и Зоран Милевски. Йовановски и Милевски са обвинени в това, че са взели от Камчев, който е обвиняем по друго дело, 1,5 млн. евро, за да му осигурят по-лека присъда, използвайки влиянието си върху специалния прокурор Катица Янева.

По-рано през месеца италианското издание „Ла верита“ публикува запис от разговор между Камчев и Йовановки, в който може да бъде чут и гласът на Янева. В записите бе споменато и името на премиера на Северна Македония Зоран Заев, което доведе до сътресения в политическия живот на западната ни съседка. Както Янева, така и Заев отричат каквато и да е вина по случая.

На специална пресконференция в сряда един от разследващите прокурори Любомир Йовески заяви, че досега разследването не е открило доказателства за това част от парите, за които се смята, че са били дадени от Камчев на другите двама заподозрени, да са достигнали до политици.

Северна Македония се опитва да проведе реформи в съдебната система, в опит да изпълни един от ключовите критерии за присъединяване към ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG