Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия повдигна обвинения срещу изследователи на жертвите на Сталинизма


Участници в експедицията "По реките на паметта" в Тьоплая гора, 2017 г.
Участници в експедицията "По реките на паметта" в Тьоплая гора, 2017 г.

Прокуратурата на руския регион Перм повдигна обвинения срещу членове на група, която е провеждала възпоменателна експедиция за жертвите на режима на Йосиф Висарионович Сталин.

Представители на групата, която е провела 4 подобни експедиции през това лято, са разчиствали гробище в селцето Галяшор, което по-рано е било засегнато от буря. Тогава на място пристигат представители на властта, сред които полицаи и служители на екологичното министерство и митниците, които са ги разпитали. На следващата сутрин един от членовете на експедицията получава обвинение за незаконна сеч. Местен пенсионер пък е с повдигнато обвинение за нарушаване на митнически разпоредби, тъй като е регистрирал латвиец, член на експедицията, в дома си, докато той е спал на друго място.

Паметник на жертвите латвийци и поляци в Галяшор
Паметник на жертвите латвийци и поляци в Галяшор

Експедицията е организирана от неправителствената организация „Мемориал“, която се занимава с документирането на репресиите от Сталинизма.

„Това очевидно е капан. Властта е решила да спре тази експедиция и някой да бъде наказан“, заяви пред руската служба на Радио Свободна Европа Роберт Латипов, който е начело на „Мемориал“ за региона на Перм.

„Мемориал“ е подкрепяна от редица международни правителствени организации, което е причина за постоянните атаки от страна на руските власти. Основният сблъсък между Кремъл и организацията е свързан с опитите на властта да смекчи тона, с който се говори за периода на Сталин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG