Връзки за достъпност

Извънредни новини

Алекс, който създаде платформа, за да помага на учениците


Алекс Цветанов
Алекс Цветанов

Изпити, матури, кандидатстване, подготовка за бала. Последните месеци в гимназията изглеждат още по-стресиращи за учениците, ако към това се добави и кариерното ориентиране в морето от професии.

В края на миналата година Алекс Цветанов и няколко негови приятели решават да създадат платформа, която да помага на младежите от горните класове да започнат стаж и да намерят най-подходящата професия, съобразена с интересите и уменията им.

“Идеята дойде след много размишления какво не ни достига в образователната система и стигнахме до извода, че ни трябва нещо по-практично”, разказа Алекс пред Свободна Европа.

Платформата е насочена за деца между 16 и 18 години. Регистрацията е лесна и не отнема много време. С нейна помощ учениците могат да съставят автобиография (CV), с която по-лесно да привлекат вниманието на потенциалните работодатели.

“В случай, че се колебаят между няколко професии, могат да ги изпробват и да преценят точно коя е за тях”. Алекс коментира, че неговите връстници нямат много познания как да си оформят документите по начин, по който да впечатлят компаниите.

“Затова ние се включваме и помагаме. Те отговарят бързо на няколко въпроса по отношение на интересите си, по отношение на какво са правили като извънкласни дейности. Оформяме им CV, което да е направено удобно, така че работодателят да се ориентира бързо”.

В платформата има работодатели, които публикуват стажантските програми, които предлагат. “Интересът е доста голям, особено с новата учебна програма, която позволява десетокласниците напълно легално да работят и да карат стажове”, казва съоснователят на платформата.

Алекс Цветанов е роден през 2002 г. В момента е 11 клас в Софийската математическа гимназия. Интересът му към технологиите се заражда още докато е трети клас и оттогава посещава различни курсове. Той е един от ветераните курсисти на академия “Телерик”.

Заедно с него в създаването на платформата участват Надежда Цачева, Рaнгел Плачков, Рaдостина Богословова, Ивана Панева, Лазарина Попова и Борис Владимиров.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG