Връзки за достъпност

Извънредни новини

Общината в Прага отказа да почисти надраскан съветски паметник


Паметникът на маршал Иван Конев в Прага 6 на 22 август 2019 г.
Паметникът на маршал Иван Конев в Прага 6 на 22 август 2019 г.

Паметникът на съветския маршал Иван Конев в Прага е бил надраскан и залят с боя в деня, в който се навършиха 51 години от нахлуването на войските на Варшавския договор, предвождани от СССР. Статуята е залята с червена боя, а в основата й е изписано: „Не на кървавия маршал! Няма да забравим!“

В основата на паметника пише "Не на кървавия маршал! Няма да забравим"
В основата на паметника пише "Не на кървавия маршал! Няма да забравим"

Маршал Иван Конев предвожда Съветската армия на Западния фронт през 1945 г. Той освобождава Прага от войските на нацистка Германия, а по-късно и Берлин. След това налага съветската окупация, командва войските в ГДР и предвожда потушаването на антикомунистическото въстание в Будапеща през 1956 г. Конев ръководи съветските войски и при Берлинската криза през 1961 г., когато е издигната стената между Източен и Западен Берлин. След това се пенсионира, но според някои историци е участвал и в планирането на нахлуването в Чехословакия през 1968 г.

Кметът на Шести район на Прага Ондрей Колар заяви, че общината няма да почисти паметника и той ще остане така, докато посолството на Русия не започне да се държи конструктивно и поднови разговорите за преместване на паметника.

Ондрей Колар, кмет на Прага 6
Ондрей Колар, кмет на Прага 6

„Това се случва всяка година по два пъти. През май, когато комунистите се събират на паметника, и през август, когато е годишнината от окупацията. За да предотвратим тези инциденти, ние поставихме информационна табела, която обяснява какво е правил Конев през целия си живот. Въпреки това, настроението на хората е очевидно – не го искат този паметник“, пише на страницата на Прага 6 във Фейсбук.

Общинските власти са обсъждали преместването на паметника в парк, близо до посолството на Русия, което е в същия район. Руските дипломати обаче са прекратили разговорите.

Полицията разследва случая от 22 август тази година като вандализъм. Посолството на Русия съобщи, че е изпратило протестна нота на външното министерство на Чешката република. Паметникът на маршал Иван Конев е поставен през 1980 г.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG