Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин нареди изпитание с крилата ракета в отговор на САЩ


Владимир Путин
Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин нареди да се предприемат “симетрични действия” в отговор на изпитанието на крилата ракета, направено от САЩ миналата седмица.

Според руската информационна агенция ТАСС след днешното заседание на Съвета за сигурност президентът е поръчал да се “анализира нивото на заплаха, свързано с изпитването от САЩ на нов модел крилата ракета и да се вземат мерки по подготовка на симетричен отговор”.

Като се позовава на пресслужбата на Кремъл, ТАСС цитира Путин, че Русия няма да участва в нова оръжейна надпревара.

“Разработването от нас на нови оръжия, без аналог в света, е провокирано от едностранното излизане на САЩ от Договора за противоракетна отбрана. Бяхме принудени и бяхме задължени да гарантираме сигурността на нашия народ и на нашата страна и несъмнено ще го правим и в бъдеще”, заявява Путин.

На 18 август САЩ обявиха, че са извършили успешно изпитание на конвенционална крилата ракета Tomahawk с наземно базиране и със среден обсег. ТАСС добавя, че тя е поразила цел на разстояние над 500 км.

Тестът на ракета с подобен обсег би бил невъзможен по силата на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, от който Вашингтон се оттегли в началото на месеца, след като обвини Русия, че го нарушава. Москва отхвърля обвинението.

Според Путин фактът, че САЩ са изстреляли ракетата само 16 дни, след като договорът престана да действа, показва, че това не е било импровизация, а част от подготвяни отдавна действия.

“И по-рано разполагахме с информация, че САЩ се занимават със създаването на забранено по договора оръжие и сме го казвали на нашите партньори”, добавя Путин.

Руският президентговори коментира и разполагането на пускови наземни установки в Румъния и подготовка за базирането им и в Полша.

На 2 август САЩ обявиха, че излизат от договора Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Външното министерство на Русия също обяви, че няма да се придържа към него, като се позова на изтеглянето на Вашингтон.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG