Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Без сърп и чук, моля". Литва поиска "Амазон" да не продава символи на СССР


Тениска със сърп и чук в каталога на "Уолмарт"
Тениска със сърп и чук в каталога на "Уолмарт"

Литва призова американския онлайн магазин "Амазон" да спре продажбата на дрехи със сърп и чук и други съветски символи. Според Вилнюс, това е оскърбление към жертвите на преследванията в СССР.

"В момент, когато жестокостта по света нараства, никой не може да остане безразличен към такива "забавни" символи", заяви първият посткомунистически президент на Литва Витаутас Ландсбергис в отворено писмо до основателя на "Амазон" Джеф Безос.

86-годишният бивш държавен глава приравнява съветските символи на "комунистическата тирания" към нацистките и нарича СССР съучастник на нацистка Германия във "военните престъпления и геноцида".

Външният министър на Литва Линас Линкявичус подкрепи откритото писмо и съобщи пред АФП, че неговите служители също са помолили "Амазон" да спре да предлага продукти със съветски символи.

Писмото на Ландсбергис е изпратено в навечерието на 80-ата годишнина от пакта "Рибентроп-Молотов", с който нацистка Германия и СССР си поделят на сфери на влияние Централна и Източна Европа. Този договор проправя пътя за съветската инвазия през 1940 г., която присъединява Литва, Латвия и Естония към СССР.

Десетки хиляди литовци, естонци и латвийци са екзекутирани или пратени в лагери в Сибир в последвалите десетилетия съветска окупация.

Символът "сърп и чук" е забранен в Литва. Страната има население от 2,9 милиона души и е първата, която се отдели от Съветския съюз. Днес и трите балтийски републики са членове на ЕС и НАТО.

През септември 2018 г. Литва поиска и от веригата супермаркети "Уолмарт" да спрат да продават дрехи със съветски символи. Компанията е поела ангажимент пред посланика на Литва във Вашингтон да спре да продава дрехи със сърп и чук, твърди Министерството на външните работи във Вилнюс. Въпреки това на сайта на "Уолмарт" се продава тениска без ръкави със сърп и чук за 15 долара.

През май 2018 г. германският производител на спортни стоки "Адидас" се съгласи да премахне изображението на червен танк с надпис U.S.S.R. (СССР на англ.) и герба на Съветския съюз от своя сайт. Продукт с тези символи се продаваше в навечерието на Световното първенство по футбол в Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG