Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първата плаваща АЕЦ в света пое към Чукотка


АЕЦ "Академик Ломоносов" отплава от руското пристанище Мурманск
АЕЦ "Академик Ломоносов" отплава от руското пристанище Мурманск

Русия пусна на вода първата в света плаваща атомна електроцентрала. “Академик Ломоносов” пое в петък от арктическото пристанище Мурманск към град Певек на Чукотка в Далечния север.

С помощта на буксири плаващата АЕЦ ще измине 4700 километра по Северния ледовид океан до постоянното си базиране на полуостров Чукотка отвъд Полярния кръг.

Там двата блока на централата ще бъдат включени в електрическата мрежа като част от вече съществуваща плаваща ТЕЦ, която захранва Чукотския регион. Тя ще осигурява захранване и за минния комплекс Чаун-Билибин, който добива различни ценни метали, включително злато.

Руската държавна корпорация “Росатом”, собственик на централата, обяви, че тя ще подобри електроснабдяването в отдалечените северни райони. Предвижда се “Академик Ломоносов” да замести Билибинската АЕЦ, чийто експлоатационен живот изтича.

Атомната централа “Академик Ломоносов” има два реактора от типа КЛТ-40С, с каквито са обородувани част от руските ледоразбивачи. Те могат да произвеждат до 70 МВт електроенергия и до 50 Гкал/ч топлинна енергия, което е достатъчно за осигуряването на осветление и отопление за 100 000 души. Според производителя тя е устойчива на цунами.

При нужда централата може да се мести, като изпълнява и други задачи като осигуряване на ток за Арктика или производство на прясна вода. В бъдеще тя ще може да се използва като източник на енергия за островни държави, съобщават от “Росатом”.

Не всички посрещат с радост новото руско постижение. “Грийнпийс” предупреди, че проектът е високорисков предвид суровите атмосферни условия, в които ще работи. Според организацията мисията на “Академик Ломоносов” увеличава риска от замърсяване на Арктика - отдалечен, слабо населен регион, без подходящи съоръжения за почистване. Още повече, че отработеното ядрено гориво ще се съхранява на борда на станцията.

Три влекача ще изтеглят съоръжението до Певек, където се очаква плаващата АЕЦ да акостира в края на септември. При добри метеорологични условия тя ще плава със скорост от 4-5 възела. Атомната централа е с дължина 140 и ширина 30 метра. Тя ще бъде обслужвана от персонал от 70 души и има експлоатационен капацитет от 40 години.

Пускането на вода на “Академик Ломоносов” става две седмици, след като на военен полигон край град Северодвинск в Архангелска област се взирив ядрен ракетен двигател. Руски лекари обявиха пред Би Би Си, че са се грижили за облъчени пациенти след експлозията и се опасяват, че също са били изложени на радиация.

Петима души загинаха при инцидента, станал при "работа с изотопи" край Бяло море и убил петима души според "Росатом". Информация на някои експерти и медии в двете държави свързва случилото се с изпитания на крилатата ракета, наричана от Русия "Буревестник".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG