Връзки за достъпност

Извънредни новини

Още доказателства от "НАПлийкс": Хакерското писмо е открито в компютъра на Кристиян Бойков


Кристиян Бойков
Кристиян Бойков

Писмото, изпратено до медиите заедно с част от хакнатите лични данни от системата на НАП, е възстановено от файл, открит на служебния компютър на Кристиян Бойков от фирмата за киберсигурност "ТАД Груп".

Това се твърди в трета поред порция доказателства, разгласени в петък от спецпрокуратурата в рамките на разследването за кибертероризъм срещу Бойков, собственика на компанията Иван Тодоров и търговския ѝ директор Георги Янков.

Според експертна справка на МВР съдържанието на текстовия файл, възстановен от компютъра на Бойков, е идентично с това на писмото, получено на редакционния мейл на "Капитал" в деня, когато авторите на хакерската атака срещу НАП я направиха публично достояние.

"Глупавите ви правораздавателни органи няма да открият нищо. Просто ще прикрият истината. Ако това се случи, аз лично ще кача информацията в руски и български торент тракери, така че всеки ще може да я свали свободно. Ако медиите, с които влизам в контакт, публикуват невярна информация, ще разкрия още два масива от данни – отново от Министерството на финансите", се казваше във въпросния мейл, чийто подател се представяше за руски хакер, женен за българка.

Фрагмент от възстановения мейл в компютъра на Кристиян Бойков
Фрагмент от възстановения мейл в компютъра на Кристиян Бойков

"Въпреки прозрачността, в публичното пространство продължават да се разпространяват манипулативни твърдения, които целят персонално злепоставяне на конкретни магистрати и цялостно компрометиране дейността на прокуратурата. Тревожен е подходът на определени лица, политически партии и медии да поставят собствените си амбиции над интереса на повече от пет милиона българи", посочват от държавното обвинение в последното си прессъобщение по темата.

Подобно на първите два случая, в които бяха разгласени доказателства от делото, и този път това става с разрешение на наблюдаващия прокурор. Както и предишните пъти, от спецпрокуратурата уточняват, че това се прави, защото "българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна, или не се засягат чужди права".

Освен експертната справка, разследващите разпространяват и нови извадки от протоколи от разпити на свидетели по делото. Става въпрос за представители на фирми, чиято информация е била открита в компютри на "ТАД Груп". Тези свидетели отричат да са имали сключени договори с компанията за киберсигурност, което би обяснило наличието на подобни данни в информационния ѝ масив.

Спецпрокуратурата публикува и нова стенограма от разговор между Георги Янков и неизвестно лице, записан от охранителните камери на терсата в офиса на "ТАД Груп". Голяма част от репликите "не се разбира", но става ясно, че двамата обсъждат разследване и доказателства, до които то може да стигне. В стенограмата не се споменава конкретно хакерската атака срещу НАП.

Засега Иван Тодоров и Георги Янков са обвинени като подбудители на кибертерористичната атака срещу информационната система на НАП, а Бойков – като фактически извършител. В ареста обаче е само собственикът на "ТАД Груп", докато търговският директор е на свобода под гаранция от 20 000 лв. На Кристиян Бойков пък разследващите определиха най-леката мярка за неотклонение – "подписка".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG