Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп „заповяда“ на американските компании да напуснат Китай


Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп

Президентът Доналад Тръмп заяви, че е „заповядал“ на американските компании да прекратят дейността си в Китай и да започнат да произвеждат повече от продуктите си у дома, съобщи Ройтерс. Малко по-рано от Пекин наложиха нови мита на стойност от 75 млрд. долара върху стоки, внасяни от САЩ, а финансовите пазари отбелязаха сериозен срив.

„На нашите велики компании се заповядва моментално да започнат да търсят алтернатива на Китай, включително връщането им У ДОМА и създаването на продуктите им в САЩ. Китай не ни е необходим и честно казано сме по-добре без тях“, написа Тръмп в Туитър.

От Ройтерс коментират, че американският президент няма законови правомощия да застави компаниите веднага да напуснат Китай. Тръмп не разкри допълнителни детайли от идеята си, но моментално бе атакуван заради нея от Търговската камара на САЩ. От там призоваха също за бързо разрешаване на търговския спор между двете най-големи икономики в света.

Съществува възможност за американските компании да заведат искове срещу правителството в отговор на „заповедта“ за прекратяване на дейностите им в Китай. В последните месеци бизнеси вече започнаха да се изтеглят от азиатската страна заради повишаването на цената на труда. Други като Дженерал Моторс, Боинг и Ейпъл обаче са силно зависими от производството си на китайска земя.

В същото време Тръмп нападна остро и шефа на Федералния резерв Джером Пауъл заради коментара му, че търговската война с Китай представлява заплаха за американската икономика.

„Единственият ми въпрос е кой е по-големият ни враг – Джей Пауъл или Си [Цзинпин]?“, гласи съобщението на Тръмп в Туитър, като според американският президент от резерва не са направили нищо и за него е необяснимо как могат да се правят коментари, без той да бил попитан за действията си. В последните месеци от Белия дом често бяха отправяни обвинения към централната банка заради валутната ѝ политика.

Малко преди да отлети за срещата на Г-7 във Франция Тръмп заяви пред медиите, че не е поискал оставката на Пауъл, но няма да го спре, ако той реши да напусне.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG