Връзки за достъпност

Извънредни новини

Директорката на Музикалното училище остава, а Дарина Такова ще бъде поканена на работа


Столина Добрева
Столина Добрева

Директорката на Националната музикално училище "Любомир Пипков“ Столина Добрева остава на работа, а оперната прима Дарина Такова ще бъде поканена на работа в учебното заведение. Това стана ясно след среща между Добрева и министъра на културата Боил Банов, след като той поиска с публикация във фейсбук тя да се оттегли от поста.

Причината бе, че Такова е подала документи в конкурс за преподавателско място в музиканлото училище. Вместо да предложи друго решение за примата, директорката на училището й разяснила процедурата, в която има част - певческо изпълнение от кандидата с музикален съпровод.

Известно е, че оперната прима, пяла в Миланската скала, Кралската опера в Лондон, "Метрополитън опера“, оперите в Париж, Мюнхен, Берлин, Неапол и Рим, от години не пее след неуспешна операция на гласните ѝ струни. Тя е трябвало да се яви на конкурс редом с кандидати, които току-що са завършили образованието си и не могат да се похвалят със световно признание за разлика от Такова.

"Министърът не ми е поискал оставката и аз не съм си я подала“, каза Добрева след срещата. "Аз отново защитих позицията, изказах моето уважение към госпожа Такова и желанието на мен и на колегите да дадем възможност нашите ученици да се докоснат до нея.”

В интервю пред бТВ по-рано, Столина Добрева каза, че Такова е била канена да преподава в музикалното училище по-рано, но е отказала. Тя изрази готовност да покани отново примата да води майсторски клас или да преподава като лектор в училището.

„Това е морален акт – оставката. Аз административно не мога да искам оставката на никой. Какво има да размислям, да размисля как един човек, който е изключителен изпълнител и се случил проблем с гласните му струни, след това, за да предаде своя опит на българските ученици трябва да пее. Така, че не съм размислил, считам, че това е грешка на директора. Тя не е човек без достойнства, не случайно е там. Но за мен в случая е сгрешила”, каза министърът на културата.

От Министерството на културата ще направят проверка на конкурса в музикалното училище, както и на всички учебни заведения, които са под патронажа му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG