Връзки за достъпност

Извънредни новини

Брюксел очаква Лондон да изпълни финансовите си ангажименти към ЕС дори при Брекзит без сделка


Според Борис Джонсън при Брекзит без сделка Лондон няма да е задължен да изпълни поетите финансови ангажименти към бюджета на ЕС
Според Борис Джонсън при Брекзит без сделка Лондон няма да е задължен да изпълни поетите финансови ангажименти към бюджета на ЕС

Европейският съюз очаква Великобритания да изпълни всичките си финансови задължения, поети докато страната е член на съюза, дори при варианта за напускане без споразумение. Това заяви говорителката на Европейската комисия Мина Андреева, цитирана от "Ройтерс".

Изявлението ѝ идва след като британският премиер Борис Джонсън каза на срещата на Г-7 в Биариц, че при Брекзит без сделка Обединеното кралство повече няма да е правно задължено да внесе в европейския бюджет 39 млрд. паунда – вече поетите задължения на страната от излизането от ЕС до края на многогодишната бюджетна рамка.

Тази договорка беше постигната между правителството на Тереза Мей и Европейската комисия в рамките на договореното от тях споразумение за напускане на Великобритания. След като Брекзит беше отложен, тази сума ще бъде по-малка, защото Великобритания продължава да плаща вноските си в европейския бюджет като член на съюза.

"Всички ангажименти, поети от 28-те страни членки, трябва да се спазват. Това особено важи за сценария без споразумение, при което от Обединеното кралство се очаква да продължи да изпълнява всички договорености, поети, докато е било член на ЕС“, каза говорителката на Комисията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG