Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бразилия отказа помощта на Г-7 за борба с пожарите в Амазония


Повече от 2 хиляди пожара бушуват в Амазония.
Повече от 2 хиляди пожара бушуват в Амазония.

Бразилия няма да приеме помощта на най-развитите страни за справяне с пожарите в Амазония, съобщи БиБиСи. Новината идва след като френският президент Еманюел Макрон обяви, че страните от Г-7 ще отпуснат 20 милиона евро на страната за борбата й с огнената стихия.

„Благодарим за предложената помощ, но тези средства вероятно ще е по-подходящо да бъдат похарчени за залесяването на Европа“, заяви началникът на президентската канцелария Оникс Лорензони.

Пожарите в Амазония са под контрол след разполагането на 2500 военни в най-силно засегнатите райони, заяви бразилският министър на отбраната ген. Фернандо Азеведо е Силва.

Според него ситуацията е била "малко преувеличена", а в Бразилия е имало години с много по-сериозни пожари. „Ситуацията не е проста, но е под контрол“, каза той.

За потушаването на огъня се борят летателни апарати и десетки пожарникари. Бразилия прие предложението на Израел да изпрати свой самолет. Страната разчита и на Чили и Еквадор, които обещаха да предоставят материална помощ и хора, които да се включат в потушаването на пожарите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG