Връзки за достъпност

Извънредни новини

Управляващата коалиция в Румъния се разпадна


Премиерът на Румъния Вероника Дънчила
Премиерът на Румъния Вероника Дънчила

Румънското правителство е в криза, след като по-малкият коалиционен партньор на управляващите социалдемократи се оттегли от управлението. Новината за разпада на коалицията беше съобщена от съпредседателя на Алианса на либералите и демократите Калин Попеску-Търичану, цитиран от Дойче веле.

Загубата на доверие се дължи на това, че социалдемократите не са съгласували с партньорите си редица решения. Коалицията управляваше страната от 2016 г.

Попеску-Търичану поиска министрите от Алианса на либералите и демократите да се оттеглят от правителството. Премиерът Виорика Дънчила, която е излъчена от Социалдемократическата партия, заяви, че няма да подаде оставка.

В профила си във Facebook тя обяви, че социалдемократите ще продължат да изпълняват ангажиментите си в правителството, но с подкрепата на депутати от други партии.

За да избегнат предсрочните избори социалдемократите ще трябва да намерят нов коалиционен партньор. Те разполагат с 205 места в 465-местния парламент.

Редовните парламентарни избори трябва да се състоят в края на 2020 г.

Конфликтът между коалиционните партньори се изостри, след като социалистите решиха да номинират Виорика Дънчила за президент на страната на предстоящите избори, които ще се проведат на 10 ноември тази година. Действащият държавен глава Клаус Йоханис - последователен критик на правителството, също ще участва в изборите в опит да спечели втори мандат.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG