Връзки за достъпност

Извънредни новини

Никола Рахнев, който организира засаждането на 622 хиляди дървета


Никола Рахнев
Никола Рахнев

"Това е най-краткият път към щастието. Да правиш добро, да чувстваш че допринасяш за нещо голямо. Всъщност – това е позитивен егоизъм", казва Никола Рахнев, който през последните осем години е организирал хиляди хора да засаждат дървета в България.

Никола създава инициативата "Гората.бг" през 2011 година и оттогава е помогнал за засаждането на 622 000 фиданки във всички краища на България. Амбицията му е новите дървета да достигнат 1 милион.

Мотото на групата на инициативата в социалната мрежа Фейсбук са думите на Уорън Бъфет: "Днес някой ще седи на сянка, защото друг отдавна е засадил дърво".

"Ние вярваме, че всяко голямо пътуване започва с малка крачка в правилната посока", казват Рахнев и съмишлениците му.

Доброволците работят в няколко направления. Те помагат на всички горски стопанства в страната. "Там, където имат необходимост от подкрепа на терен и от хора – отиваме. Имаме афинитет към терени, които трябва да се залесят след горски пожари или вредители", разказва той.

"От друга страна работим с всички общини в България, до момента сме си партнирали със 130", допълва Никола. А към бройката добавя над 500 учебни заведения, които е запалил по каузата си.

Миналата пролет от "Гората.бг" подаряват на хиляди пчелари из цялата страна фиданки, които те да засадят.

В кампаниите на инициативата досега са се включили над 30 000 души. "Отделно от това, когато сме правили събития с училища, сме работили с десетки хиляди ученици. В социалните мрежди ни подкрепят над 90 000 човека. Така достигаме до стотици хиляди хора. И те прегръщат каузата ни", казва Рахнев.

Най-голямата част от средставата, с които "Гората.бг" реализира кампаниите си, са негови. Но той и съмишлениците му получават и дарения. "Да засаждаш стотици хиляди дървета не е толкова скъпо, колкото изглежда. Част си отглеждаме самостоятелно, част от тях получаваме, в това число от държавата", разказва той.

Никола Рахнев е роден 1983 година в Габрово. Завършва Икономика в УНСС. В момента е собственик на фирма, която се занимава с търговия в областта на технологиите. Има три деца – най-малкото на 2, а най-голямото на 19 години.

XS
SM
MD
LG