Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стотици тонове незаконни отпадъци са открити в ТЕЦ "Марица 3" на Ковачки


Христо Ковачки
Христо Ковачки

За пореден път голямо количество нееднородни отпадъци, предназначени за горене, са намерени на площадката на димитровградската ТЕЦ "Марица 3", собственост на бизнесмена Христо Ковачки, съобщи "Капитал". Там са струпани 622 тона частично балирани отпадъци, собственост на сливенската "Траш еко пак". Централата е една от няколко, които горят отпадъци.

Количеството е установено при проверка на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Хасково.

Установено е, че складираните за горене отпадъци не съответстват на разрешителното на фирмата. Според предписанието ако те не бъдат отстранени до 15 септември, фирмата подлежи на глоба от 20 хил. лв.

Формално компанията не е свързана с ТЕЦ "Марица 3", но практиката в централите на Ковачки е страничните дейности да се поемат от отделни дружества, посочва изданието. От офиса на Ковачки не са открити за коментар закъде са предназначени отпадъците.

В действащото комплексно разрешително на централата не е позволено използване на гориво от отпадъци (RDF). Към момента няма и издадено решение за преценяване на необходимостта от извършване на оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), с което да се разрешава изгаряне на отпадъци на територията й, уточнява екоинспекцията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG