Връзки за достъпност

Извънредни новини

Местните избори ще са с 20 млн. лева по-скъпи от предходните


Повишението идва от увеличените заплати на членовете на ибирателните комисии по места
Повишението идва от увеличените заплати на членовете на ибирателните комисии по места

Местните избори на на 27 октомври ще струват на данъкоплатците над 70 млн. лв. Такива средства досега не са отпускани за нито едни вид вот. Сумата е с над 20 млн. лв. по-висока спрямо изборите за кметове и общински съветници преди четири години. Причината е, че е постигната договорка между Министерския съвет и Централнта избирателна комисия (ЦИК) да бъдат увеличени възнагражденията в избирателните комисии по места.

В сряда Министерският съвет одобри 70.7 млн. лв. по план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на първи и втори тур на местните избори през есента на 2019 г.

Актът на правителството е в изпълнение на чл.18 от Изборния кодекс. Част от необходимите средства за финансирането на одобрените с план-сметката разходи ще се осигурят за сметка на предвидените в централния бюджет за 2019 г. разходи за произвеждане на избори по Изборния кодекс, а останалата част — чрез преструктуриране на разходите/трансферите по централния бюджет за 2019 г., е посочено в правителственото съобщение. Това означава, че заложените средства за провеждането на местния вот са били по-малко.

След консултации между МС и ЦИК се е стигнало до решението заплатите на членовете Общинските и секционните избирателни комисии да бъдат увеличени. Идеята съществува отдавна, но досега правителството не искаше да отговори на очакванията за повече средства. След евровота в края на месец май обаче равносметката е показала необичайно високо количество откази за работа в избирателните комиси.

Преди правителството да отпусне парите ЦИК е взела решение заплатата на председател на Общинска избирателна комисия (в общини до 350 секции) да бъде 1060 лева, в общините с до 1000 секции – 1175 лева, а в комисията в София – 1400 лева. Заплатите на предходния местен вот бяха с около 100 лева по-ниски. Почти двойно скачат възнагражденията за членовете на Секционни избирателни комиси.

През 2015 година местните избори излязоха на хазната 50.5 млн. лв. Последните парламентарни избори от 2017 г. са стрували на бюджета близо 30 млн. лв. За Евровота тази пролет бяха похарчени малко над 32 млн. лв.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG