Връзки за достъпност

Извънредни новини

Майк Пенс отива в Исландия заради "руската агресия" в Арктика


Майк Пенс
Майк Пенс

Вицепрезидентът на Съединените щати Майк Пенс планира да посети Исландия на 4 септември за разговори "за националната сигурност" във връзка с "навлизания" на Русия и Китай в Северния полярен кръг, съобщи "Ройтерс" като се позова на американски правителствен източник.

Пътуването на Пенс започва на 3 септември и включва още Великобритания и Ирландия.

САЩ са изразявали опасения от агресивното поведение на Русия в Арктика във връзка с надпреварата между държавите в района за достъп до полезни изкопаеми на фона на топящия се лед.

"Действията на Китай в района също трябва да се наблюдават внимателно", отбелязва "Ройтерс".

Според изявление на Белия дом от средата на август, пътуването на Пенс има за цел да "подчертае стратегическото значение на Исландия в Арктика и усилията на НАТО да се противопостави на руската агресия в региона".

Исландската премиерка Катрин Якобсдотир обаче има "предварителни ангажименти" и няма да се срещне с Пенс, съобщи американското обществено радио. Тя ще присъства на заседание на Съвета на северните профсъюзи в Швеция.

"Вече е известно, че получих покана да съм основен лектор на годишната среща на Северните профсъюзи отдавна. Както всички знаят, аз не бягам от тази тема", обясни Якобсдотир.

Министър-председателят на Исландия каза, че когато Пенс пристигне, "той ще се срещне с най-добрите лидери на страната".

САЩ имат намерение да разположат две ескадрили с изтребители - между 18 и 24 самолета, на летището в Кефлавик, близо до Рейкявик.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG