Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна отрече размяната на затворници с Русия да е завършена


Украинският режисьор Олег Сенцов по време на процеса срещу него през 2015 г.
Украинският режисьор Олег Сенцов по време на процеса срещу него през 2015 г.

Офисът на украинския президент Володимир Зеленски отрече извършването на размяна на затворници с Русия, за която се появиха съобщения по-рано днес.

Украйна се надява да получи от Русия 24-има военни моряци, както и няколко политически затворници, включително кинорежисьора Олег Сенцов, които са задържани в Русия.

Размяната беше договорена през юли между президентите на двете страни Владимир Путин и Володимир Зеленски.

По-рано днес новоизбраният главен прокурор на Украйна Руслан Рябошапка публикува съобщение на украински депутат, че руските власти вече са освободили 24-имата украински военни моряци, пленени през ноември 2018 г. при инцидента в Керченския пролив, украинския режисьор и правозащитник Олег Сенцов, както и още трима украински граждани - Микола Карпюк, Володимир Балух и Павел Гриб.

Четиримата политически активисти са осъдени на различни срокове в Русия за съпричастност към военните действия в Източна Украйна и при анексията на Кримския полуостров.

Според укаинската президентска администрация, цитирана от Ройтерс по размяната на затворници се работи, но тя още не е осъществена. Говорител на украинската Служба за сигурност е заявила пред руската агенция ТАСС, че замяната няма да се състои в петък, както и че датата, на която ще се случи тя, още не е определена.

Руската агенция обаче потвърждава, че Сенцов е преместен от затвора в Сибир, където излежава присъдата си, в Москва.

Засега не е известно кои руски граждани, намиращи се в Украйна са част от размяната.

Преди дни Киев освободи под гаранция руския журналист Кирил Вишински, който беше задържан в ареста по обвинения в шпионаж и очаква присъда повече от година.

Преговорите по размяната на затворници все още продължават, съобщават руската информационна агенция ТАСС и Facebook страницата на Службата за сигурност на Украйна, призовавайки да не се публикува непроверена информация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG