Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп потвърди, че САЩ ще намалят значително присъствието си в Афганистан


AFGHANISTAN -- Afghan soldiers stand guard at the scene of a suicide car bomb attack in Lashkargah, the provincial capital of restive Nangarhar province, December 27, 2017
AFGHANISTAN -- Afghan soldiers stand guard at the scene of a suicide car bomb attack in Lashkargah, the provincial capital of restive Nangarhar province, December 27, 2017

Съединените щати планират да намалят с близо една трета числеността на военния си контингент в Афганистан.

В интервю за радио Fox News в четвъртък президентът Доналд Тръмп за първи път официално потвърди, че се планира не повече от 8600 от сега намиращите се в Афганистан 14 000 военни да останат в страната, ако на продължаващите в момента в Катар преговори с талибаните бъде постигнато споразумение.

“Ще намалим до 8600 и след това ще решаваме според това, което ще се случи”, заяви Тръмп.

По официални данни на Пентагона в Афганистан в момента се намират 14 000 американски военни, но военни източници твърдят, че броят им е по-близък до 13 000, посочва “Политико”.

Американският президент заяви, че САЩ ще запазят присъствие в страната, като ще акцентират върху разузнаването.

"Ще продължим да присъстваме там. Намаляваме значително присъствието си, но винаги ще имаме присъствие. Ще имаме силно разузнаване", каза президентът в интервюто.

В същото време Тръмп предупреди, че ако бъде организирана атака срещу САЩ от Афганистан “ще се върнем със сила, невиждана досега”.

Коментарите на Тръмп идват в момент, когато в катарската столица Доха продължава деветият кръг от преговори между представители на САЩ и на талибаните. Те се опитват да постигнат историческа сделка за приключване на 18-годишния афганистански конфликт.

Талибаните отказаха да преговарят директно с подкрепеното от САЩ правителство в Кабул.

САЩ официално завършиха военната си мисия в Афганистан през 2014 г., но около 14 000 американски военни остават в страната, основно да обучават и съветват правителствените сили, които се сражават срещу талибаните и други бойци. Някои американски сили провеждат антитерористични операции, посочва Радио Свободна Европа.

На 28 август старши командир на талибаните в Пакистан заяви за АФП, че лидерите на бойната група разглеждат предложение за мирно споразумение на неизвестно място по границата между Афганистан и Пакистан. Ако постигнат съгласие, те ще дадат мандат на преговарящия екип на талибаните в Доха да сключи споразумение, което може да "отнеме ден или два".

Междувременно Залмай Халилзад, който ръководи екипа за преговори на САЩ, е очакван в Кабул, за да информира президента на Афганистан Ашраф Гани за споразумението, ако бъде постигнато такова, твърдят пред Свободна Европа официални представители, близки до преговорите.

Според високопоставен служител по сигурността в Кабул преговарящите екипи на талибаните и на САЩ са се споразумели изтеглянето на американските части да стане за около 14 до 24 месеца.

Основното искане на талибаните в преговорите е всички американски сили да напуснат Афганистан. Председателят на Съвместното командване генерал Джоузеф Дънфорд каза в четвъртък, че е "преждевременно" да се обсъжда дали САЩ в крайна сметка ще отговорят на това искане или ще настояват да запазят частите за борба с тероризма, които участват в операции срещу бойците на Ислямска държава и Ал Кайда.

Не е ясно как евентуално оттегляне на САЩ ще се се отрази на другите страни, участващи в международните сили в Афганистан. България изпрати своя 38-и контингент от 160 души на 2 май. По-голямата част от него охранява летището в Кандахар. Българският контингент е част от мисията на НАТО в Афганистан, чиято численост е от 17 000 военослужещи от 39 членки на Алианса.

Изтеглянето на американския контингент от Афганистан е част от предизборните обещания на Тръмп, дадени преди влизането му в Белия дом.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG