Връзки за достъпност

Извънредни новини

Методи Лалов ще съди Висшия съдебен съвет


Методи Лалов

Съдия Методи Лалов ще съди Висшия съдебен съвет (ВСС) заради блокирането на политическа му кариера и невъзможността да се впише като адвокат, съобщи Mediapool. Съдийскатата колегия имаше две възможности да освободи Лалов от съдебната система - на 15 и 30 август. Това не се случи, защото кадровиците отказаха да си прекъснат отпуските. Съдията вероятно ще е свободен от 9 септември, когато е свикано следващото заседание на съвета.

"Неосвобождаването ми от 2 септември ми нанася вреди от неимуществени и имуществен характер, поради което съм решен да съдя ВСС за незаконосъобразните им действия. Забавянето създава дискомфорт и неяснота на мен и на семейството ми, поставя ме в невъзможност да се впиша като адвокат възможно най-бързо, да извършвам консултантска и адвокатска дейност, и така лишава мен и семейството ми от източник на доходи", коментира Лалов.

През август "Демократична България" обяви, че са поканили съдията за водач на листата си за общински съветници в София. Засега обаче той е блокиран от ВСС и не може да се включи в кампанията на дясноцентристката коалиция.

"Забавянето създава формални пречки да участвам пълноценно в обществено-политическия живот и да се боря за промяна на статуквото, което е създадено и крепено от политическите партии, които са изпратили мнозинството от членовете във ВСС", коментира Лалов пред Mediapool.

Магистратът ще съди и тримата членове на дисциплинарния състав срещу него – Даниела Марчева, Вероника Имова и Боян Магдалинчев. Лалов напомня, че в продължение на една година те бавят решаването на дисциплинарното му производство и той не знае дали ще получи дължимото обезщетение при напускане на съдебната система.

Лалов е известен с критиките си към мнозинството във ВСС и главния прокурор Сотир Цацаров. Дисциплинарните производства срещу него бяха образувани, след като съдия организира протест пред Висшия съдебен съвет през декември 2016 година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG