Връзки за достъпност

Извънредни новини

Франция започва генерална репетиция за Брекзит без сделка


Британският премиер Борис Джонсън
Британският премиер Борис Джонсън

Франция ще подложи на тест подготовката си за Брекзит без сделка. В продължение на един месец компаниите ще бъдат третирани все едно Обединеното кралство вече е излязло от ЕС, съобщи министърът, отговарящ за митниците пред Ройтерс. Целта е френският бизнес да се настрои по-добре към новите отношения със съседна Великобритания.

Жерар Дарманeн ще се срещне по-късно в петък с Майкъл Гоув, британският министър, отговарящ за координацията на планирането за напускане без сделка, в пристанищния град Кале.

Двамата ще наблюдават как Франция се готви за излизането на Великобритания от ЕС на 31 октомври.

“В продължение на месец ще действаме така, сякаш Брекзит е факт. Ще направим своеобразна генерална репетиция, така че да сме готови в края на октомври “, заяви Дарманeн пред радио RTL.

Франция е назначила допълнително 700 митнически служители и властите също ще въведат онлайн декларации, с които компаниите ще обявават износ за Великобритания преди стоките им да стигнат до границата.

Предварително декларираните стоки ще бъдат обозначени с баркодове и други знаци, така че да не се налага камионите да спират на границата. Париж се надява така да избегне километричните опашки, когато след Брекзит престанат да дайстват правилата за Митническия съюз по отношение на експорта за Обединеното кралство.

Франция е най-големият селскостопански производител в ЕС и изнася големи количества вино, спиртни напитки и млечни продукти за Великобритания.

Междувременно засега опитите на 75 британски депутати да спрат разпускането на парламента в навечерието на Брекзит са неуспешни. Очаква се съдът да гледа тяхното искане във вторник.

Британският премиер Борис Джонсън поиска, а кралицата прие, да бъде отложено до 14 октомври подновяването на пленарните заседания на праламента. Така той се надява да блокира плановете на опозицията да му попречи Великобритания да излезе от ЕС на 31 октомври със или без предварително уговорени условия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG